Гусака з галузкою в дзьобі як герб нашого міста був обраний не випадково

Символ Гусака з галузкою в дзьобі як герб нашого міста був обраний не випадково. Ще у 18 столітті його використовували на печатках тоді ще села Трускавець, за допомогою яких скріплювали важливі домовленості. Чому саме гуска? Кажуть, що у Трускавці водилося стільки гусей, що через них не можна було спокійно перейти дорогу. Про це у своїй книзі «З Трускавця у світ мародерів», зазначає Олекса Пристай.   Можливо тому на перших сільських печатках зображували саме цю птицю. Була й інша історія про те звідки саме взялась гуска. Оскільки в давнину гуска вважалась священною для багатьох народів. За що її так любили, а за тещо вміє захищати себе. Ця легенда прийшла до нас зі Стародавнього Риму, де гусак був також пов’язаний з богом війни Марсом і став тріумфальної емблемою пильності. Ще за 300 років до нашої ери  крики священних гусей з храму Юнони сповістили захисників Капітолійського Пагорба про напад галлів. Очевидно, що українці, які тут жили давно знали про символічну значимість гуски.

Так, у 1992 році рішенням сесії міської ради було затверджено Герб Трускавця. Трішки про символічність власне зображення, адже воно наповнене цікавим змістом. Гуска в гербі виступає як символ пильності й добробуту, знак, що здавна використовувався трускавецькою громадою. Зелена барва означає багаті ліси, що оточують Трускавець і характеризує його як місто відпочинку. Срібна корона вказує на міський статус поселення. Зелені гори та струмені води говорять про те, що наше місто розташоване в найкращому куточку Прикарпаття, що це курорт мінеральних вод.  А вже у 2007 році було затверджено оновлений герб Трускавця. 

Власне сьогодні 17 червня День міста у Трускавці розпочали з освячення герба. Монумент подарували для Трускавецької громади ужгородські майстри. Герб міста Трускавець помістили на фронтальну стіну міської ради. Всечесні Отці прочитали молитву, освятили герб і побажали мешканцям та гостям злагоди і миру.

Біля міської ради Трускавця гостей вітав духовий оркестр Ужгородського музичного училища.

Андрій Кульчинський, міський голова подякував гостям та оркестру за те, що розпочали святкування Дня Міста і надали події особливої урочистості.

Також з подякою та вітаннями виступила Ольга Обласова, керівник ГО “Яскрава Країна”, – організатор фестивалю оркестів, який став родзинкою святкувань Дня народження Трускавця. 
Вже сьогодні оркестрова музика лунатиме з 18:30 до 19:00 на Майдані Незалежності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *