В URBAN презентували літературну підбірку «Приватна колекція». Привіз колекцію її засновник видавець Василь  Ґабор, представляла свої книжки Галина Пагутяк.

«Приватна колекція» – друкується під гаслом «ми хочемо робити щось відмінне від інших», включає в себе не тільки книжки українських авторів, а й закордонних, переклади, дитячі проекти, є  вишуканою, аристократичною та ненав’язливою.

Галина Пагутяк – письменниця не для всіх, жорстка, але не зла, при написанні своїх книжок керується принципом «мистецтво для мистецтва», самобутня, оригінальна і глибока, веде власний блог, не відмовляє у консультації молодим прозаїкам, які до неї звертаються.

Перше, що кинулось в очі на презентації особливий трепіт, з яким розповідав про видання та авторів Василь – про кожну книжку говорив, як про дитину, виплекану та унікальну. На підтвердження цього враження Галина Пагутяк поділилась власними важкими спогадами про різних видавців наприкінці зауваживши, що Ґабор не такий.

Усі презентовані книжки мають індивідуальне тематичне оформлення, у кожній читається письменник, який має громадянську позицію. Також авторам притаманна вузька тематизація, хоча, як стверджують самі письменники, це є велика повага до читача.

Окрім презентації творів говорили й про сучасні проблеми у літературі та в країні зокрема. Галина Пагутяк зазначила, що сьогодні чимало сучасних письменників пишуть так звану «сіру літературу», використовуючи затерті бренди та заїжджені теми. Наголосила, що сучасним письменникам необхідно працювати над самовдосконаленням постійно збільшувати вимогливість  до себе, бо все інше приведе до деградації. Застерегла письменниця й батьків: бути обережними, звертати увагу на інтелектуальне наповнення дитячої літератури. Обговорюючи ситуацію в Україні Галина розповіла й про свої поїздки на Схід і на Південь та висловила обурення тим, що, на жаль, в Україні чимало речей не називають своїми іменами.

Наприкінці зустрічі літератори закликали присутніх думати над прочитаним,  а не просто споживати книжки як фаст-фуд, а усі охочі мали змогу придбати видання з «Приватної колекції».

 

 

Залишити відповідь

Перейти до вмісту