Світ стривожений через можливість  епідемії нової хвороби – мавпячої віспи. Перший випадок в Європі офіційно зареєстровано 7 травня 2022 р в Британії.

Від початку реєстрації спалаху і станом на 13 вересня 2022 р є 19 379 підтверджених випадків віспи мавп у 29 країнах Європейського союзу.

В Україні перший випадок мавпячої віспи підтверджено лабораторно методом полімерно-ланцюгової реакції 15 вересня 2022р. У пацієнта легкий перебіг недуги. А от другий випадок про який  повідомлялося 19 вересня – тяжчий.  Хворого госпіталізовано з підвищеною температурою, висипом на обличчі, ротовій порожнині, на руках, які  з´явилися ще н наприкінці серпня місяця. Але до лікарів він звернувся кілька днів тому, що є безвідповідально бо хвороба поширюється і повітряно-крапельним шляхом, а період від появи шкірних елементів (прищики, плямки, пухирці) і до їх рубцювання вважаються періодом заразності хворого.

Зараження може відбутися:

– шкіра до шкіри (через біологічні рідини, через кров, слизову);

– при догляді за хворим;

– статевим шляхом, а також через плаценту.

Основним способом запобігання поширенню інфекції залишається поінформованість про недугу та про фактори ризику.

Важливо знати шляхи передачі та уникати тісних контактів з інфікованим. Важливим способом профілактики залишається миття рук, вчасне виявлення хворих.

Від часу інфікування до появи симптомів проходить від 5 до 21 дні (в основному це 6-16 днів).

Перші симптоми це:  підвищена температура тіла, головний ьіль, збільшення лімфатичних вузлів, болі в спині, в м´язах, слабість. симптоми можуть тривати до 5 днів.

Потім з´являється висипка, яка в 95% випадків виникає на обличчі, кінцівках, а в 75% випадків поширюється на долоні, ступні.

Але можуть бути і нетипові випадки., із симптомів є лише ураження шкіри (слизових)і все. Може бути локалізований висип (на статевих органах, в ротовій порожнині).

До повного зникнення кірочок, які виникли внаслідок  рубцювання висипів, може пройти до 3 тижнів – це і є період заразності.

Поки є висип, доти людина має бути ізольована.

Що робити, якщо  помітили висипання – це можуть бути плямки, прищики, пухирці. Треба  звернутись до сімейного лікаря, адже любий елемент висипу потребує консультації лікаря.

Сімейний лікар при необхідності скерує в Львівську обласну інфекційну клінічну  лікарню, де нададуть необхідну медичну допомогу, обстежать, а у Львівському обласному центрі  контролюю та профілактики хвороб будуть досліджені  відібрані зразки методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) для підтвердження чи спростування діагнозу.

Адже хвороба нова і можуть постраждати як дорослі так і діти і щоб не пропустити випадок захворювання, попередити розповсюдження хвороби краще обстежити більше людей з підозрою на захворювання, чи з   метою диференціальної діагностики. У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб проведено 2 скринінгові дослідження з метою диференціальної діагностики у хворих з висипами.. Ймовірних випадків захворювання станом на 21 вересня 2022 не зареєстровано.

В разі появи симптомів характерних для мавпячої віспи не зволікайте і одразу звертайтесь до медиків по медичну допомогу  та самоізолюйтеся. Це важливо, щоб не наражати інших людей на небезпеку.

Для захисту регулярно мийте руки, дотримуйтесь особистої гігієни, оберігайтесь при статевому контакті. Уникайте тісного контакту з людьми, які виглядають хворими на віспу (ранки, висип, пухирці).

Бережіть себе, не наражайте на небезпеку інших людей!

Леся Янківська, лікар-епідеміолог Дрогобицького районного відділу ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”

Залишити відповідь

Перейти до вмісту