У вівторок, 10 липня, МОЗ повідомило, що в Україні зареєстровано третій випадок захворювання на дифтерію. Цього разу захворів 15-річний підліток у Київській області. Діагноз лабораторно підтверджений. Хлопець перебуває в інфекційному відділенні Київської обласної дитячої лікарні м. Боярка.

Заразиться інфекцією можна від людини, яка страждає на дифтерію або від носія вірусу. Найбільш імовірним стає зараження в останній день інкубаційного періоду. Особливу небезпеку представляє носій вірусу, який зовні видається здоровою і сам може не підозрювати про наявність вірусу в організмі. Найбільш поширений шлях передачі – повітряно-крапельний. Можлива передача вірусу контактним шляхом, крапельки слини, що містять вірус, потрапляючи на іграшки та інші предмети побуту, здатні тривалий час зберігати життєздатність. У вкрай рідкісних випадках зустрічається шлях передачі інфекції через заражені продукти харчування.

Захворювання, залежно від місця проникнення вірусу ділиться на: дифтерію носа, ротоглотки, гортані, очей, статевих органів, шкіри.

Дифтерія носа.

Дифтерія у дітей в цій формі зустрічається переважно в ранньому віці.

Першою ознакою захворювання є поява на тлі повного благополуччя закладеності носа з однієї сторони. Надалі з’являються гнійні виділення з носа, іноді з домішкою крові. Виділення з носа часто інфікують верхню губу й шкіру на вході в носове отвір, при цьому на цих ділянках утворюються кірочки. Зазвичай загальний стан дитини не порушується, у зв’язку з цим батьки можуть не звернути на це особливої уваги і запустити інфекцію.

Дифтерія у детей.

Характеризуется обмеженим запальним процесом, не розповсюджується далі мигдалин. Перебіг хвороби залежить від віку та наявності специфічного імунітету, який досягається в результаті проведення вакцинації. У імунізованих дітей захворювання часто протікає в легкій формі і не супроводжується виникненням ускладнень. Діти, у яких з якихось причин не були проведені методи специфічної профілактики інфекції, хвороба протікає більш важко, у зв’язку з цим збільшується ризик виникнення наслідків. У свою чергу, локалізована дифтерія ділиться на: катаральну, островчатую, плівчату.

Захворювання починається з порушення загального стану дитини, підвищуються показники температури тіла, вони зазвичай не перевищують 38 градусів. Далі з’являється хворобливість і почервоніння в горлі. Гланди покриваються нальотом білого або жовтуватого кольору. Наліт на мигдалинах важко знімається, тому при спробі видалити його, залишаються кровоточать ранки. В залежності від виду локалізованої дифтерії наліт має різне обрис, а при катаральній формі, його взагалі немає. При наданні своєчасної допомоги діти швидко йдуть на поправку, якщо ж не було розпочато своєчасне лікування, захворювання може перейти в більш важку форму.

Дифтерія гортані.

Даний вид інфекції виникає як самостійне захворювання або на тлі іншого виду дифтерії, в результаті розповсюдження нальоту на область гортані.

Дифтерія гортані (дифтерійний круп) ділиться на три стадії:

  • Крупозний кашель

Стадія, на якій головним симптомом є сухий кашель, який з розвитком хвороби приймає нападоподібний, гавкаючий характер. На цій стадії також спостерігається підвищення температури тіла до 38 градусів, хриплость голосу.

  • Стенотична стадія

У зв’язку з розвитком стенозу дихальних шляхів, дихання набуває свистячий звук, що є відмінною рисою стенотической стадії. Дитина дихає із труднощами, в акті дихання беруть активну участь міжреберні м’язи. З розвитком хвороби все більше проявляються симптоми порушення дихання.

  • Асфіксична стадія

Не надана медична допомога призводить до розвитку стадії асфіксії, що виявляється у вигляді падіння показників температури тіла, втрати свідомості, появи судом. Асфіксична стадія може призвести до летального результату.

Дифтерія очей.

Дифтерія у дітей пов’язана з ураженням очей вважається рідкісною, і практично в 100% випадків зустрічається у поєднанні з інфекцією дихальних шляхів. Основною ознакою захворювання це фібринозні плівки, розташовані на кон’юнктиві очей. Загальний стан залежить від підвиду дифтерії очей. При крупозній формі температура практично ніколи не підвищується, а при дифтеритической підвищується до високих цифр.

Дифтерія статевих органів.

Дифтерія у дітей з ураженням статевих органів рідкісне явище. Даний вид захворювання зустрічається тільки у дівчаток. На статевих губах дівчаток утворюються жовті щільні нальоти. Статеві губи набрякають, на них утворюються виразки.

Дифтерія шкіри.

Дуже рідкісний тип дифтерії у дітей, що зустрічається переважно в грудничкового віці. Вхідними воротами є рани на шкірі. На шкірі з’являються виразки, покриті сірим нальотом. Іноді спостерігається підвищення температури, головні болі.

Лікування дифтерії у дітей.

При діагностуванні хвороби лікування в обов’язковому порядку проводиться в умовах стаціонару. Не бажано залишати малюків вдома, так як інфекція дуже підступна і може призвести до ускладнень. Лікування включає в себе вживання калорійних продуктів харчування з високим вмістом вітамінів. Одним з головних чинників у процесі одужання є введення протидифтерійної сироватки. Важливу роль відіграє антибіотикотерапія, препарат призначається в залежності від ступеня тяжкості хвороби. Для запобігання зневоднення організму призначаються глюкозо−сольові розчини. При важких формах хвороби, при відсутності ефекту від перерахованих вище медикаментів, застосовуються глюкокортикостероїди.

Запобігти хворобі, а в разі інфікування значно полегшити симптоми, батькам допоможе своєчасне проведення методів специфічної профілактики, а саме введення протидифтерійної вакцини.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту