Представляємо на розгляд громадськості подані роботи на відкритий конкурс на кращий проект  по встановленню скульптурних композицій на території міського парку та пішохідних алеях у м.Трускавці, проведеного згідно розпорядження міського голови  Трускавецької міської ради №16-р від 23.01.2017р. “Про оголошення конкурсу на встановлення скульптурних композицій на території міського парку та пішохідних алеях у м.Трускавці”.  

З матеріалами роботи можна ознайомитися в Управлінні містобудування, архітектури та землекористування Трускавецької міської ради.

Пропозиції та зауваження громадськості приймаються за електронною адресою: [email protected] та у письмовому вигляді за адресою: Управління містобудування, архітектури та землекористування Трускавецької міської ради, м.Трускавець, вул.Бориславська,1.

ПРОПОЗИЦІЯ №1

Проект садово-паркової композиції «Відпочинок»

Двофігурна сидяча композиція, на лавці для оздоблення пішохідної алеї міського парку м. Трускавця

Ідея композиції: Це ретро сцена, де пан Торосевич­ – відкривач лікувальної трускавецької води «Нафтусі», зустрів чарівну галицьку паню, запропонував присісти для розмови і посмакувати «Нафтусі». Вона не відмовилась. Невідомо, що говорили вони в цей час, але вода виявилась лікувальною. В композиції дотримується портретна характеристика Торосевича, стиль одягу середини XIX століття. На лавці можна присісти біля пана Торосевича і чарівної галичанки, для фото на пам’ять. Композиція зорієнтована на південь до середини алеї. Фігури натуральної величини 1.75 – 1.80 см., і лавка. Матеріал – бронза.

    

ПРОПОЗИЦІЯ №2

Пояснювальна записка  

«Конкурсний проект пам’ятника Т.Торосевичу в м.Трускавець»                                                                                                        

Заслужену славу Трускавцю, як курорту в першу чергу принесли цілющі мінеральні води, серед яких найбільш популярною була і залишається трускавецька «Нафтуся».

Науковий аналіз, якої вперше провів львівський аптекар і хімік Теодор Торосевич.

В 1836 році Торосевич вперше опублікував свої дослідження над трускавецькими мінеральними джерелами.

Теодор Торосевич був одним із найвидатніших представників галицької формації першої половини XIX століття. Він був не тільки вченим- хіміком і аптекарем-практиком, але й винахідником у різних галузях виробництва, першодослідником мінеральних вод Галичини та Буковини.

Керуючись ситуаційною схемою даної ділянки, автори вирішили з мінімальним втручанням в сформований ландшафт розробити проект пам’ятника.

Дану композицію пропонується виконати з довговічних та тривких матеріалів:фігура та лавка вилиті з бронзи,підестал виконаний з каменю.

Для підкреслення образу фігура зображена в одязі притаманному  XIX століттю.

Т.Торосевич тримає в руці символічну піалу для пиття мінеральної води.Також на лавці зображена змія з чашою,що є символом фармакології та медицини.

    

ПРОПОЗИЦІЯ №3

Пояснювальна записка до паркової анімалістичної пластики «Гуска», зображення  якої було використано для створення герба м. Трускавця

При вході в міський парк, на осі центральної алеї автор пропонує встановити анімалістичну композицію «Гуска». Ця свійська птаха стала  основою для створення герба м. Трускавця.

Композицію пропонується відлити у бронзі. Орієнтовний розмір пластики – 1 м.

Об’ємне зображення гуски монтується на постаменті з сірого граніту або теребовлянського пісковику розмірами 1,20 х 0,40 х 0,40 м. Крім того, під постаментом рекомендовано розмістити перехідну форму на зразок замкового каменя, яка б поєднала постамент з пішохідною зоною.

   

ПРОПОЗИЦІЯ №4

Пояснювальна записка

«Конкурсний проект  скульптурної композиції “Гуска” в м.Трускавець»

На сучасному гербі міста Трускавця зображено білу гуску з піднятими догори крилами і галузкою у дзьобі. В основу герба покладено давню сільську печатку, датовану кінцем ХVIII ст. Гуска – символ пильності, готовності захищатися, ознака добробуту і здоров’я.

Дану скульптурну композицію проектується в пішохідній зоні курорту.Скульптура спроектована так,що буде добре сприйматися зі всіх сторін,але основна візуальна вісь сприймання знаходиться на осі алеї перед композтцією.

Скульптурна композиція складається з фігури гуски та підстаменту.

Дану композицію пропонується виконати зі штучного каменю.

Висота  скульптурної композиції становить h-2 000мм.

      

ПРОПОЗИЦІЯ  №5

Пояснювальна записка

«Конкурсний проект скульптурної композиції “Дівчинка з голубами” м.Трускавець»

На міжнародній емблемі миру, яку створив відомий художник Пабло Пікассо, зображений білий голуб із маслиновою гілкою в дзьобі. Птах символізує прагнення всіх народів планети жити без воєн, у дружбі та злагоді.Голуби є символом любові й ніжності. Тому люди завжди з турботою ставляться до цих птахів, сподіваючись на добро й мир на планеті.

Представлений проект являє собою компзицію з фігури  дівчинки та голубів,проектуеться в пішохідній,рекреаційній зоні біля нижнього б’ювету.               Скульптура проектована так,що буде проглядатися зі всіх сторін.

Вся композиція виражає собою ідею єдності та любові людини з природою.

Дану композицію пропонується вилити з бронзи. Висота скульптури    h~1600мм.

        

ПРОПОЗИЦІЯ №6

Пояснювальна записка до паркової композиції «Хлопчик, який годує голубів»

Естетика навколишнього середовища санаторно-курортного комплексу

м. Трускавця передбачає гармонійне співіснування садово-паркової скульптури з архітектурно-будівельним оточенням.

З метою збагатити відпочинкову зону неподалік центрального входу до «Бювету мінеральних вод», автор пропонує встановити скульптурну композицію «Хлопчик, який  годує голубів». Скульптурний твір  доцільно розмістити на сходах ліворуч від головної алеї міського парку, де сьогодні тимчасово розміщено вернісаж із живописними роботами. Композицію рекомендується встановити на сходах справа від їх осі – так, щоб вона не заважала підійматись на терасу. Зазначена територія перед входом до «Бювету» є постійним місцем перебування голубів, які протягом дня  утворюють великі скупчення на пожвавленій площі в тісному сусідстві з людиною. Численні відпочиваючі й туристи – дорослі й діти,  із задоволенням підгодовують пернатих. Виходячи з цього автор вважає за доцільне використати існуючу ситуацію і встановити паркову композицію, яка б гармонійно поєднувала скульптурний об’єкт та живу природу.

Фігуру хлопчика, на плечі якого сидить голуб, пропонується розмістити на двох верхніх сходинках тераси, у легкому русі. Фасадом пластика буде розвернута до основного потоку людей. Права рука хлопчика злегка зігнута та повернута долонею до верху. Пальці руки та долоня зібрані таким чином, щоб утворилась своєрідна «чашечка», в яку можна покласти зернятка або крихти для голубів. Водночас на фоні скульптурної композиції та птахів, що дзьобають корм, можна зробити оригінальне фото, яке стане незабутньою згадкою про час, проведений в Трускавці.

Скульптура, сама по собі потребує концентрації уваги глядача і перш за все служить  акцентом в архітектурному середовищі. У цьому випадку твориться доречний фон для сприйняття роботи та вигідне природне освітлення для композиції. Однак, для покращення естетичного сприйняття пластики необхідно провести роботи з відновлення гранітних сходинок.

Сподіваємося, що скульптура і простір біля неї стане улюбленим місцем відвідування відпочиваючих і гостей, і, звичайно ж самих мешканців міста, а також сприятиме розвитку «індустрії туризму» курортного Трускавця.

Висота пропонованої паркової пластики планується в межах 120-125 см, що відповідає середньому зросту хлопчика 10-річного віку. Пропонована висота паркової скульптури дозволить зберегти відповідний масштаб в екстер’єрі – дорослі чи діти будуть співрозмірними з композицією.       

Композицію «Хлопчик, який годує голубів» пропонуємо виконати у бронзі та змонтувати безпосередньо на сходах. Крім того, внісши незначні поправки до композиції (зокрема замінивши сходинки, на яких стоїть хлопчик, на невелике підвищення під правою ногою) пластику можна розмістити будь-де в парковій зоні. 

      

ПРОПОЗИЦІЯ №7

Садово-паркова композиція «Лікар та медсестра»

Двофігурна бронзова композиція з кріслом для оздоблення міського парку м. Трускавця. Скульптурна група зорієнтована головним фасадом на південь. Це дає добре природне освітлення у будь-яку пору року, передбачається також штучне вечірнє освітлення.

Основним акцентом є фігура лікаря, котрий розковано сидить в кріслі – динамічно повернувши голову. Кінець прийому, він втомлений, але уважно слухає відпочиваючого – пацієнта, дає свої цінні поради, настанови, готовий виписати рецепт. Звичайно він пропонує курс лікування водою – «Нафтусею» про це свідчить традиційна пійлочка-куманець котра стоїть на кріслі доктора. Фігура лікаря підкреслює його експресивний характер, величезний практичний та теоретичний досвід, він готовий ним поділитись зі своїм медперсоналом та відпочиваючими. Було б добре зробити до цієї композиції звуковий супровід, коли хтось сяде в крісло навпроти лікаря звучатиме «Як справи», «Будьте здорові», «Гарного дня».

Легенда: «Хто погладить лікаря по голові – принесе собі міцне здоров’я»

При певних технічних вирішеннях з куманця-пійлочки може литись вода (міні фонтанчик).

 Медсестра – гарна гнучка дівчина помічниця лікаря, вона закохана у свою професію – готова допомогти оздоровитися кожному відпочиваючому-пацієнту. Вона підходить до лікаря тримаючи у правій руці пійлочку-куманець а в лівій руці стійка для крапельниць, але там також куманці з «Нафтусею», крім того вона «озброєна» смартфоном, фондоскопом, термометрами та іншим.

Легенда: «Хто обійме і сфотографується з нею «Настуся» буде краще засвоюватись та оздоровить організм.

Висота фігур 170 – 175 см.

    

ПРОПОЗИЦІЯ №8

Пояснювальна записка

конкурсний проект “Медсестра”

Медична сестра – це спеціальність, значимість якої важко переоцінити. По суті, жоден лікар не зможе впоратися зі своїми обов’язками, якщо у нього не буде такого помічника. Враховуючи це, можна сміливо заявити про те, що медична сестра незамінна в будь-якій поліклініці чи лікарні.

Місто Трускавець є бальнеологічним курортом, в який приїзджає велика кількість людей  для оздоровлення.Тому дуже доречним було би встановити скульптуру саме медсестри ,як символ оздоровчого процесу суспільства.

До вашої уваги представлено дві скульптурні композиції.На одній збражена медсестра в жартівливому образі зі шприцом в руці. Друга скульптурна композиція пропонується у вигляді медсестри біля старовинної бальнеологічної ванни.Ці скульптури мають комічний характер та спрямовані на підняття настрою жителям та гостям міста.  

   

ПРОПОЗИЦІЯ №9

Пояснювальна записка до садово-паркової скульптури«Селфі»

В цілях збагачення та культурного розвитку міського простору на території м. Трускавця автором пропонується встановити скульптурну композицію «Селфі», яка буде розташована по осі вул. Шевченка на фоні історичної архітектури, яка буде привертає до себе увагу, як місцевих жителів так і туристів. У композиції зображена фігура хлопця-тинейджера котрий  в лівій руці тримає «палку селфі», а правою ніби закликає, щоб обійняти глядача та спільно сфотографуватись. Скульптура створює позитивний, грайливий настрій зумовлений сучасним молодіжним сприйняттям фотозйомки. На думку автора композиція також самодостатня і може експонуватись не тільки на осі вул. Шевченка, а й біля інших архітектурних та ландшафтних композицій м. Трускавця.

Висота паркової пластики буде приблизно 165 см., що відповідає натуральним розмірам тинейджера 17-18 років. Матеріал в якому пропонується виконати композицію – бронза. В основі скульптури заплановане кругле кам’яне відмощення, що закцентовує композицію на осі вулиці та дає уявне місце для спільного фото.

    

ПРОПОЗИЦІЯ № 10

Пояснювальна записка

садово паркова скульптура “Ліхтарі”

Садово-паркова скульптура — різновид пластики, що призначений для оздоблення садів і парків. Може мати як декоративний, пропагандистський, повчальний, так і меморіальний характер. Має давню і сталу традицію в мистецтві Західної Європи.

На пішохідних маршрутах парку міста -курорту Трускавець пропонується серія декоративної пластики, яка несе декоративну, інформаційну та освітлювальну функцію.

Скульптурні композиції своїм образом гармонійно вписуються в середовище парку.

Пропонується матеріал армований полімер-бетон,який дасть можливість стійкості в природніх умовах парку і можливість відображення образу згідно проекту.

Дані скульптурні композиції можуть мати продовження по всіх маршрутах парку Теренкур.

     

ПРОПОЗИЦІЯ №11

Пояснювальна записка

конкурсний проект в’їзний знак “ТРУСАКВЕЦЬ”

В’їжджаючи в будь-яке незнайоме місто, перше, що ми зустрічаємо на своєму шляху, – це так званий в’їзний знак, який служить не тільки естетично привабливим елементом, а й своєрідним інформаційним щитом, що надає певну відомість про місто. Він відноситься до елементів міського дизайну, без якого не обходиться практично будь-який населений пункт. Розташовується в’їзний знак, як правило, на самому початку кордону міста чи району.

За архітектурними правилами на в’їзному знаку розміщуються відомості, дати утворення населеного пункту, герб, карта і будь-яка інша інформаційна довідка. Його повинно бути добре видно за принципами фронтальної композиції як з боку в’їзду в місто, так і з боку виїзду з нього.

Ще за часів Радянського Союзу існує в’їзний знак  в місто Трускавець зі сторони м. Дрогобича.В продовж багатьох років саме цей знак був своєрідною візитною карткою міста.З плином часу його образ устарів.

До вашої уваги пропонується проект нового образу в’їзного знаку,який представляє собою текстову чатину та герб міста.

Для кращого сприйняття загальна композиція розміщена на насипі, який покращить загальний образ  в’їзного знаку.

Букви виготовлені з листового металу,цинковані і тоновані в світлий колір.Основа герба також виконана з листового металу.Декор та зображення гуски виготовлені з полімерних матеріалів.

Характерною особливістю цієї пропозиці є лаконічність та максимальна інформативність,яка формує собою середовище для фотосесій і реклами. Для зручності городян та гостей міста в зоні в’їзного знаку передбачена парковка.

  

                                  

                                                              

        

     

Залишити відповідь

Перейти до вмісту