Трускавецький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді інформує, що у відповідності до Положень Закону України «Про охорону дитинства» та постанови КМУ від 05.04.2017 № 268 затверджено відповідний Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (далі-Порядок).
З метою однакового застосування положень Порядку звертаємо увагу на наступні зміни, що внесені до нього Постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2018 № 301 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року №866 і від 05 квітня 2017 року № 268»

Право на отримання статусу має:

– дитина, яка внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту отримала поранення, контузію, каліцтво, зазнала фізичного, сексуального, психологічного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучалася до участі у військових формуваннях або незаконно утримувалася, у тому числі в полоні.

Навіщо дитині статус?

Законом України “Про охорону дитинства” визначено, що діти, постраждалі внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, отримують відповідний статус за рішенням органу опіки та піклування. У майбутньому мають з’явитись механізми державного захисту та догляду за такими дітьми, при цьому законним представникам постраждалої дитини слід заздалегідь подбати про збір необхідних документів на підтвердження негативного впливу збройного конфлікту на дитину.

За міжнародними стандартами таким дітям забезпечуються наступні гарантії: захист дітей в сім’ї; гарантії необхідного догляду і допомоги; доступність харчування, медичного обслуговування та освіти; заборона тортур, жорстокого поводження або невиконання обов’язків по відношенню до дітей; заборона смертної кари; збереження культурного середовища дитини; захист в разі позбавлення волі; надання гуманітарної допомоги і доступ гуманітарних організацій до дітей під час збройних конфліктів.

Варто зазначити, що відповідно до Порядку заявник особисто звертається до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з метою проведення оцінки потреб дитини та її сім’ї та за результатами надає службі у справах дітей завірену в установленому порядку копію висновку оцінки потреб дитини та її сім’ї (початкова).

Хто може звернутися від імені дитини?

  • Законний представник: батьки, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікун, піклувальник та інші особи в передбачених законом випадках;
  • У разі переміщення дитини без законних представників: родичі (баба, дід, прабаба, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра), вітчим, мачуха, представник органу опіки та піклування.

Дитина може самостійно звернутися до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або до служби у справах дітей за умови досягнення нею 14 років.

За додатковою інформацією звертайтеся до Трускавецького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за тел. 5 11 25.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту