Головною проблемою курортного парку була несправна система каналізації. За останні кілька років вона зносилась та мала значні технічні порушення: містила труби невідповідного діаметру, мала ушкодження, злами, контрнахили. Це призвело до її аварійного стану і регулярного підтоплення візитівки Трускавця, надкаптажної споруди, джерела «Едвард».


Цього року на ремонтні роботи в парку було виділено 3 млн 500 тис. грн з міського бюджету. Також було залучено додаткові кошти з обласного фонду охорони навколишнього середовища на загальну суму 2 млн грн.

Станом на сьогодні проведено часткову заміну внутрішніх комунікацій на ділянці від спортивного майданчика до входу в парк – місця, де розташований «Едвард». Зокрема відбулась заміна двох гілок каналізації, які проходять паралельно: труб, ливневого (1000 мм) та побутового (200,300 мм) колекторів. На межі майданчика буде встановлений колодязь, у якому будуть сходитись замінена труба та труба, яка веде до бювету. Останню планують замінити наступного року.

Ділянку від спортмайданчика до ливнеприймачів замощують ФЕМ бруківкою. Для того, щоб уникнути незручностей, а також в цілях безпеки, мешканцям та відпочивальникам запропонували альтернативний шлях переходу до джерела «Юзя».

Від початку ремонтних робіт до ПрАТ «Трускавецькурорт» було надіслано кілька листів із вимогою привести у належний стан архітектурну пам’ятку «Едвард», одразу після завершення робіт з облаштування території навколо неї, що є прямим обов’язком товариства.

Як повідомляє представник субпідрядника ТзОВ «Авадор»Роман Мельникович при укладені бруківки частину ґрунту було вибрано та підсипано піском та гравієм, для того, щоб в майбутньому уникнути його просідання. Враховано й переходи від старого покриття до оновленого – їх облаштують таким чином, щоб не викликати дискомфорт у перехожих.

Окрім майданчика біля джерела, бруківкою викладено верхню доріжку, яке веде в глиб парку. На доріжці відбита бруківкою червоного кольору майбутня велосипедна доріжка. Згодом на неї нанесуть розмітку, таким чином у Трускавець з’явиться перший веломаршрут парком.

Під доріжкою тече невеличкий потічок, який розділяє колектор. У планах на наступний рік є почистити його, викласти камінням, зробити кілька перепадів, висадити навколо красиві декоративні дерева. Це надасть потічку естетично привабливого вигляду, а також зніме питання замулення колектора. Якщо дозволять погодні умови, до завершення поточного року відновлять підпірну стінку водобігу за кошти міського бюджету. Обіцяють також демонтувати стару огорожу.

Також на початку парку, справа від бювету мінеральних вод, завершена реконструкція сходів, які ведуть до верхніх санаторіїв. Добігають кінця й реконструкційні роботи сходів в центральній частині парку. Загалом ремонтних робіт у парку від початку року проведено на 4 млн 800 тис. грн.

У наступному році планується передбачити кошти на повну заміну ливневої системи парку та замощення ділянки від бювету до бульвару Торосевича гранітною бруківкою.

«Проект реконструкції парку – коштовний. Не припиняється робота над участю міста у грантах, зокрема Трускавець подав проект на секторальну програму фінансування. Паралельно ведемо ремонтні роботи, а кошти фонду охорони навколишнього середовища замінюємо внутрішні комунікації, а от благоустрій мусимо робити за міські. Роботи ще багато, але головне – що ми її розпочали», – прокоментував ремонтні роботи в парку Андрій Кульчинський, міський голова Трускавця.

Окрім ремонтних та оздоблювальних робіт у парку планують провести вирізку аварійних дерев. Дендролог КП «Парк курортний» Демакіна Уляна розповідає, що парк скоріше схожий на ліс, через багаторічну занедбаність, яку фахівець пов’язує з браком коштів та відповідного персоналу. «Проте, – зазначає жінка, – починати з чогось треба. До грудня у частині парку від Едварда до Юзі планується вирубка аварійних сухих дерев та прибирання вже повалених вітром. Загалом на погодження в екологічну інспекцію Львівської області ми подали запит на вирубку 21 дерева, хоч їх є значно більше. Слід зазначити, що замість одного зрубленого дерева, буде посаджено два. Це будуть декоративні, цвітучі дерева».

Залишити відповідь

Перейти до вмісту