Відкриття виставки приурочили до третьої річниці подій на Майдані.  Директор музею Олена Білас-Березова згадала трагічні лютневі події 2014 року, зупинилась на наших краянах, які стали героями Небесної сотні, розповіла про їхні захоплення, патріотизм та життєві переконання. Доповнила слова Олени Люба Середик сестра Богдана Вайди, «майданівця», який одним із перших віддав своє життя у боротьбі проти режиму Януковича на Майдані. Присутні вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання.

Від імені ветерана Майдану та АТО Миколи Павлюченка ведуча розповіла про походження експозиції вишиванок. Колекція приїхала до нас із м.Старобільська, що на Луганщині. Військовий викупив її у народної  мисткині Єлизавети Главацької та задумав показати в усіх регіонах України. Доречі, експозиція протягом року мандрує країною, її виставляли в столичному Пирогові, Кіровограді, Ковелі, Коломиї, Львові та Стрию. Метою цієї виставки є донести до українців, що Луганськ – це Україна. Адже на сорочках з Луганщини проглядаються візерунки Полтавщини, Сумщини, Київщини. Цю мету ствердила, у своєму звернені до присутніх, луганчанка Діна Вайлд, яка живе сьогодні в Трускавці.

Про символізм та місіонерство українських вишиванок розповіли члени Національної спілки майстрів народного мистецтва у галузі вишивки, викладачі Дрогобицького педуніверситету Леся Савка та Галина Ліщинська-Кравець.

Особливого настрою події надали пісні у виконанні учнів Труксавецької школи мистецтв ім.Романа Савицікого Марти Прокопів і Романа  Білинського та поетичні читання трускавецького поета Мар’яна Олексина.

Після закінчення урочистостей присутні оглянули експозицію – вишиті білим по білому занизані мережкою сорочки, цікаві своїм оздобленням юпки (верхній одяг, легка вкорочена жіноча свита), прикрашені оксамитом керсетки (жіночий верхній одяг, без рукавів, пошитий у талію), пояси-крайки, костюми Слобожанщини ХІХ – початку ХХ століть.

Колекцію виставлятимуть до 15 березня, тож поспішайте  доторкнутись до української історії та самобутності давнини.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту