Щороку, восени Трускавець, перетворюється на культурну столицю. Тут проходять фестивалі: «Блогерфест», «Літфест», пісенні фестивалі серед яких чільне місце займає «Корона Карпат» – Трускавецький Міжнародний кінофестиваль.
 Цього року на свято кіно приїхали кінематографісти не лише з України, а й з-за кордону. Трускавецький Міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат» вже сім років збирає любителів кіно. Кінофестиваль став культурною візитівкою Західної України, майданчиком для відкритого діалогу між митцями, професіоналами та глядачами кіномовою.
 Як розповідає генеральний директор кінофестивалю, Олег Карпин незадовго до початку фестивалю організатори не мали впевненості, що «Корона Карпат» відбудеться. Але за підтримки Трускавецької міської ради та міського голови Андрія Кульчинського, який зробив усе можливе й неможливе для того, аби знайти кошти на проведення «Корони Карпат», фестиваль таки відбувся.
 На урочистому відкритті, червоною доріжкою «Корони Карпат», що вела до кінотеатру «Злата» цьогоріч пройшлись:
члени журі – молдовський кінорежисер і голова журі Валеріу Жерегі, литовський режисер Альгімантас Пуйпа, латвійський режисер Яніс Нордс, український кінорежисер Василь Вітер, кінокритик Лариса Брюховецька;
актори – Яків Ткаченко, Ніна Набока, Євген Григор’єв, Юрій Хвостенко, Михайло Грицкан, Іван Шаран, Петро Пастухов, письменник і сценарист Андрій Кокотюха, актор Володимир Горянський, акторка, співачка та «гроза» усіх магазинів Наталія Кудряшова… На жаль, через хворобу не приїхала Ада Роговцева – народна артистка України.
 Після чотирьох днів ретельного відбору та оцінювання, журі оголосили вердикти.

Для повного метру:
1. Гран-прі «Корона Карпат» – фільму «Гірська жінка на війні», режисер Бенедикт Ерлінгссон. (Ісландія, Україна, Франція).
2. Приз за найкращу кінорежисуру – Аркадію Непиталюку за картину «Припутні». (Україна).
3. Приз за найкращий сценарій – Бенедикту Ерлінгссону і Олавюру Егілль Егільссону. Фільму «Гірська жінка на війні». (Ісландія, Україна, Франція).
4. Приз за найкращу операторську роботу – Юрію Королю за картину «Шляхетні волоцюги». (Україна).
5. Приз за найкращу чоловічу роль – Олександру Мавріцу за роль у картині «Червоний». (Україна).
6. Приз за найкращу жіночу роль – Халлдорі Гейхадсдоттір за роль у картині «Гірська жінка на війні». (Ісландія, Україна, Франція).
Для короткого метру:
1.Приз за найкращий дипломний фільм: – «Слово», режисер Ігор Висневський.
2.Приз за найкращий короткометражний фільм – «Випуск 97», режисер Павло Остріков»
3.Приз за найкращу режисуру – «На своїй землі», режисер Олександр Кирієнко
 В останній день фестивалю на доріжці біля кінотеатру «Злата» було встановлено бронзову плиту-зірку переможцю минулого фестивалю. Це була п’ята табличка на алеї кінозірок для латвійського режисера Яніса Нордса за фільм «Мамо, я тебе люблю».
 Генеральний директор кінофестивалю Олег Карпин відзначив, що фільми, які стають переможцями у Трускавці мають своє продовження і перемоги на інших фестивалях.
Наступного року, під час VIII кінофестивалю «Корона Карпат», на Алеї кінослави встановлять нову символічну плиту-зірку на честь стрічки «Гірська жінка на війні», яка виборола найвищу нагороду — Золоту «Корону Карпат».
 Крім урочистого відкриття та показів фільмів, в рамках кінофестивалю, у місті відбулись майстер-класи з акторської майстерності, режисури, сценарної роботи. Також, у трускавецькій Урбан-бібліотеці відбулась презентація книжок письменника і сценариста Андрія Кокотюхи та режисера Бориса Савченка. Які ознайомили гостей кінофестивалю з новинками своєї творчості.
 Кінофестиваль «Корона Карпат» здобув чимало відгуків, як серед відвідувачів, так і серед учасників, ось деякі з них:
 Ольга Стельмашевська, директор PR-агенції «Дель-Арте» поділилась враженнями від роботи журі. «На замітку майбутнім учасникам Корони Карпат 2019, із порадою подаватися обов”язково в конкурс.На Трускавецькому кінофесті працює вельми об”єктивне, професійне і харизматичне міжнародне журі рівня крутих брендових кінофестів. Про їх роботу суджу не тільки з розданих точно, справедливо та обґрунтовано номінацій, але й з конкретизованого, влучного і доречного аналізу програми повнометражних, дипломних і короткометражних фільмів. Без усіляких еківоків в бік організаторів. Ввічливих й “ні про що” промов, як заведено у нас на невеликих фестивалях, що ще знаходяться в процесі пошуку свого обличчя, фокусу і шляху, як от Корона Карпат. Чи з оглядкою на актуальні проблеми національного кіно, що перебуває на етапі свого революційно-еволюційного розвитку, про який вже набридло слухати, адже хочеться просто бачити багато класного та різноманітного кіно, вправно знятих історій, зрозумілих не тільки в Україні й орієнтованих не тільки на плебс. Абсолютно конструктивні, практичні, “дорослі” зауваження і поради. З повагою, але й з об”єктивною критикою. Без загравань, але й без тиску і нав”язування. Людей, з тих кіношкіл і країн (Литва, Латвія, Молдова), які пройшли й проходять свої етапи становлення новітнього кінематографа в європейському і світовому контексті.
 Анатолій Олійник із «Новин турбізнесу» зазначив: «Кінофестиваль – це не лише конкурс фільмів, а велика школа і можливість для творчого зростання у кінематографії. Це творчі зустрічі, майстер-класи, виїзди на місцеві локації, знайомства і досвід. Це бажання нових ідей і мрій, змога творити цікаве і якісне кіно. І це все заради подяки й оплесків глядачів. То ж, до наступного року, «Корона Карпат». Дивіться фільми в кінотеатрах».
 Державне агентство України з питань кіно: «Стрічка «Гірська жінка: на війні» стала тріумфатором двох кінофестивалів.Створена за підтримки Держкіно українсько-французько-ісландська стрічка Бенедикта Ерлінґссона «Гірська жінка: на війні» отримала чотири нагороди 60-го Nordic Film Days Lübeck та три нагороди Міжнародного кінофестивалю «Корона Карпат» у Трускавці.
Вперше в історії Міжнародного кінофестивалю фільмів з країн Північної Європи у Любеку (NORDISCHE FILMTAGE LÜBECK/Nordic Film Days Lübeck) одна стрічка виборола одразу чотири нагороди фестивалю. Фільм «Гірська жінка: на війні» відзначили NDR Film Prize в еквіваленті 12 500 євро, Baltic Film Prize for a Nordic Narrative Film (2 500 євро), Interfilm Church Prize (5 000 євро) та Призом глядацьких симпатій (5 000 євро). На Кінофестиваль “Корона Карпат” у Трускавці фільм отримав Гран-прі фестивалю за найкращий фільм, Приз фестивалю за найкращий сценарій та Приз фестивалю за найкращу жіночу роль».
VII Міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат» завершився святковим концертом. Організатори висловлюють велику вдячність усім причетним до кінофестивалю, його організації та проведення, з нетерпінням очікують нових зустрічей.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту