Проект «Місцеве самоврядування і верховенство права в Україні» відбувається в межах спільного шведсько-українського проекту за участі Академії Фольке Бернадотта та є спрямований на зміцнення й інтеграцію принципів верховенства права в сфері надання публічних послуг на рівні місцевого самоврядування.

Метою проекту є навчити працівників органів місцевого самоврядування краще розуміти слабкі місця у системі управління, інституційній організації та кадровому забезпеченні, що перешкоджають швидкому та відповідному наданню конкретної адністративної послуги; посилити спроможність органів місцевого самоврядування щодо розуміння та утвердження принципів верховенства права в сфері публічних послуг, посилити роль громадянського суспільства в утвердженні принципів верховенства права в державному управлінні шляхом здійснення моніторингу, формування правової обізнаності громадян через проведення кампаній з відстоювання та захисту інтересів.

Тренінг проводили: Микола Кодзюба – доктор юридичних наук, професор, суддя Конституційного Суду України(у відставці), науковий керівник Центру дослідження проблем верховенства права та його втілення в національну практику України при НУ «Києво-Могилянська Академії», Володимир Венгер – кандидат юридичних наук, старший викладач, доцент кафедри загально-теоретичного правознавства і публічного права Факультету правничих наук НУ «Києво-Могилянська Академії», Олексій Цельєв – кандидат юридичних наук, старший викладач, доцент кафедри загально-теоретичного правознавства і публічного права Факультету правничих наук НУ «Києво-Могилянська Академії».

Володимир Венгер, один із організаторів: «Ми тут в межах швецько-українського проекту Академії Фольке Бернадотта, який стосується верховенства права в діяльності органів місцевого самоврядування. До цього проекту долучаються міста-партнери з різних регіонів України. Місто Трускавець долучилося до цього проекту і дуже активно бере участь в його реалізації. В межах проекту буде проводитися три основних етапи. Перший етап – це оцінка ефективності просування верховенства права в конкретному місті та конкретній громаді насамперед щодо надання адміністративних послуг. На другому етапі проводиться тренінг- навчання для співробітників виконкому ключових структурних підрозділів органів місцевого самоврядування. І на останньому етапі саме місто формує свій план дій щодо виправлення та покращення своїх адміністративних практик в тих сферах, які будуть виявлені за результатами перших двох етапів. Зараз ми знаходимося на другому етапі. На цьому тренінгу присутні всі, це дуже приємно відмітити, ключові підрозділи виконкому. Нам дуже приємно, що значна частина з них представлені керівниками цих структурних підрозділів, а не просто звичайними виконавцями. В межах цього проекту вже розпочато дослідження. Його проводить соціологічна агенція “Фама” зі Львова. Вони його проводять по всій Україні. Поки що про висновки та попередні результати ми не маємо права говорити, тим не менше вже проведена досить велика робота, яка стосується не тільки надання адміністративних послуг, але й і функціонування міської ради і виконавчого комітету, окремих структурних підрозділів загалом. Є дуже багато позитивних тенденцій пов’язаних, в тому числі, із функціонуванням веб-сайту, розміщенням інформації про порядок надання адміністративних послуг, задоволення потреб як мешканців громади, так і туристів. Разом з тим є ціла низка питань і сфер, які потребують і вдосконалення, і перегляду адміністративної практики, і покращення локальних нормативно-правових актів. Саме про це ми сьогодні спілкуємося, ще раз повторюся, з ключовими особами виконавчого комітету, і сподіваємося, що як тренінг, так і проект загалом, і імплементований план дій дасть можливість і громаді загалом, і всім, хто відвідує місто Трускавець отримати більш якісний сервіс в публіцистичному плані, більш якісні адміністративні послуги та більш ефективні органи місцевого самоврядування».

         Семінар тривав два дні, участь у ньому взяли 15 працівників виконавчого комітету Трускавецької міської ради.

«Практично все, що ми обговорювали на цьому семінарі, мені уже було відомо. Дуже сподобалася теза про те, що в основу нашої роботи треба ставити гуманність першочергово. Наше завдання допомогти громадянину, докласти максимум зусиль для вирішення його питання. Такі тренінги надихають на подальшу роботу та вчать робити її ще якісніше», – розповідає учасниця семінару Оксана Плахтій, начальник Управління архітектури і містобудування, завідувач відділу землекористування.

         Слід зазначити, що Трускавець був резервним містом-партнером проекту, проте представники виконкому відвідували навчання два роки поспіль та активно проявляли себе, тому організаторами було прийняте рішення про проведення тренінгу саме тут.

Лілія Кіндракевич, завідувач відділу організаційного забезпечення діяльності виконкому: «Минулого року я з колегами відвідала схоже навчання в Києві, мені дуже сподобалося. Я радію, що нам вдалося організувати тренінг і для наших колег. Це чудова нагода почерпнути чимало корисної для роботи інформації від досвідчених тренерів».

Після завершення семінару-тренінгу учасники отримали сертифікати участі.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту