У Трускавецькій міській раді презентували звіт за результатами дослідження «Дотримання принципів верховенства права при наданні адміністративних послуг в сфері архітектурних та земельних відносин у Трускавці». Проводились дослідження в рамках Проекту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні». У проекті активно приймали участь представники Трускавецької міської ради, один із семінарів з цієї теми нещодавно проходив в Трускавці.

 Юлія Седик – координатор проекту Академія Фольке Бернадотта зазначила, що дослідження відбувалось з трьох боків, з одного – користувачі послуг, з іншого – надавачі послуг, з третього боку фахівці, які робили аналіз фактажу, цифр та інформації щодо дотримання принципів верховенства права. Опитування та збір даних проходив навесні 2018 року. Серед клієнтів Трускавецького ЦНАПу опитано 300 осіб, серед службовців – 10.

   Експерти наголосили, що показники Трускавця є високими в порівнянні з іншими містами. 90 % користувачів послуг ЦНАПу задоволені роботою установи та відзначили високу клієнтоорієнтованість працівників. Однак, у сфері земельних питань важливою є проблема власників будинків, що давно розташовані на території санітарної зони. Як розповів Альберт Єзеров – експерт проекту з питань верховенства права, мешканці не можуть оформити документи на землю, чи вести там господарську діяльність. За його словами, з цим потрібно наводити лад починаючи з міністерств центральної влади. Володимир Венгер – виконавчий директор Центру дослідження верховенства права Національного університету «Києво-Могилянська академія» закликав працівників міської ради дивитись критично на ту роботу, яку вони виконують щодня та поступово забезпечити людям універсальний доступ до усіх послуг та інформації. Він також відзначив, що Трускавець має набагато менше проблем у сфері надання адміністративних послуг ніж інші українські міста.
   На важливості проведення таких досліджень наголосила Олена Петранич – керуюча справами Трускавецької міської ради. «Трускавець – це курорт і щодо території санітарної зони завжди виникають питання, які потребують вивчення, аналізу, консультацій. Але важливо, що спотереження мешканців та експертів показують – місто веде роботу в правильному напрямку, маємо недоліки, але й багато здобутків. Сьогодні головне, що дослідження допомогли структурувати інформацію, завдяки чому ми знаємо, що найперше робити для поліпшення роботи в сфері земельних відносин та вдосконалення адміністративних послуг міської ради».
   Презентація продовжилась роботою дослідного комітету разом з експертами. Напрацювання долучать до звіту, який стане прикладом, своєрідним путівником в покращенні роботи ЦНАПу та дотриманні принципів верховенства права при наданні адміністративних послуг у сфері архітектурних та земельних відносин у Трускавці. Для ознайомлення звіт буде оприлюднений згодом на офіційному сайті міської ради. 

Залишити відповідь

Перейти до вмісту