З початку року на пожежах в Україні загинуло 1 тис. 199 людей. Добова статистика вражає кількістю загиблих та постраждалих на пожежах у побуті громадян. Вражає і водночас свідчить про те, що з істотним зниженням температурних показників, значно зростає показник смертельних випадків. Адже з настанням холодів, люди одразу починають вмикати несправні обігрівачі та користуються пічним опаленням без належного догляду. І як наслідок — кількість загиблих з початку тижня не зменшується: знову 5 загиблих на пожежах в Україні минулої доби. І це при доволі невеликій кількості займань у житловому секторі за 18 жовтня — 54 випадки. Водночас травми різного ступеню важкості отримали ще 3 осіб, а 3-х вдалося врятувати.

Як зазначають вогнеборці, основними причинами виникнення займань і як наслідок загибелі людей є власна недбалість громадян та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки у побуті. Паління у ліжку, перевантаження або несправність електромережі, побутових приладів, а особливо старих чи ненадійних обігрівачів у холодну пору року, недбалість дорослих по відношенню до власних дітей, залишених без нагляду… З високою вірогідністю усі ці фактори призводять до пожеж у помешканнях.

Статистика свідчить про те, що найчастіше жертвами вогняної стихії стають літні люди, а також багатодітні сім’ї, та громадяни, які опинилися в складних життєвих умовах.

Так, минулої доби в смт. Станиця Луганська Луганської області у приватному одноповерховому житловому будинку виникла пожежа, внаслідок якої загинув власник помешкання 1954 року народження.

Цього ж дня випадки загибелі громадян у приватних домогосподарствах були зафіксовані на Одещині, Івано-Франківщині, Миколаївщині, та у Запорізькій області.

Загалом, з початку року показник загиблих та постраждалих на пожежах становить вже 1 тис. 199 та 1 тис. 174 особи відповідно. На сьогодні, при кількості пожеж у житловому секторі понад 24 тисячі, можна з упевненістю сказати, що кожна 20-та пожежа забирає людське життя. І зі зменшенням температурних показників статистика зміниться в не найкращий бік, якщо громадяни продовжать нехтувати власною безпекою.

Тож, заважаючи на вкрай невтішні та трагічні показники, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Розповідайте дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов’язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.

Завжди дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань! Зокрема:

не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
слідкуйте за станом електромережі;
якщо ви обігріваєте помешкання за допомогою пічного опалення, обов’яз
ково перевірте його справність;
не користуйтеся старими та ненадійними обігрівачами;
у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;
не паліть у ліжку;
намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.

Пам’ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту