Іван Габчак з Уличного віддав своє життя за Україну у юному віці – 22 роки.

Страшний серпень 2014 року назавжди закарбувався у пам`яті українців спільно зі словом «Іловайськ». Саме там в с. Новокатеринівка Старобешівського району на Донеччині випускник факультету ракетних військ Академії сухопутних військ ім. П.Сагайдачного, лейтенант 55-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ Іван Габчак з Уличного поклав своє молоде життя 29 серпня 2014 р.

Але пам`ять про нього залишилися і житиме вічно. Свідченням цього є хоча б ті заходи, котрі в день народження Героя (29 червня 2022 р. йому виповнилося б 30 років) провели в рідному селі Уличне Трускавецької громади (сільська бібліотека) та в м. Дрогобичі (відділ історії музею «Дрогобиччина».

У Дрогобичі вечір пам`яті Івана Габчака організувала та провела старший науковий працівник музею «Дрогобиччина» Марія Головкевич. Захід розпочали з духовного благословення та молитви, яку попровадив отець Василь Полянко. Спогадами про дитинство і юність Івана Габчака поділилася його мама Галина, директор Уличненської школи Володимир Савчин розповів про його шкільні роки, а військовий побратим Юрій Смірнов – про спільну службу у лавах ЗСУ.

Директор Палацу дитячої та юнацької творчості м. Дрогобича Богдан Пристай передав матері Івана Габчака пані Галині свою книгу «Славетні люди Дрогобиччини», у якій розповідається і про нашого героїчного земляка. Старший науковий працівник музею «Дрогобиччина» Марія Головкевич додала до цієї книги збірник, а також буклет про Івана, видані музеєм. Від художника і волонтера Левка Скопа отець Василь Полянко вручив родичам Героя авторську ікону. На завершення дійства у чудовому виконанні тріо бандуристів прозвучали патріотичні пісні.

Вшанували Героя Івана Габчака і в його рідному Уличному. Вечір памяті організувала та провела директорка Уличненської бібліотеки Наталія Ничик. Спогадами про Івана Габчака ділилися його мама Галина, бойовий побратим Юрій Смірнов, класна керівничка Світлана Юріївна Стельмахович, однокласники Петро Білан та Мар`яна Грабко, директор Уличненської школи, вчитель історії Володимир Савчин, староста с. Уличне Мар`яна Мазурик.

Відеотрансляцію вечора пам`яті Івана Габчака в с. Уличне можна переглянути за цим посиланням.

Фото Ярослава Грицика

Залишити відповідь

Перейти до вмісту