Різдвяні свята у Трускавці традиційно пройшли весело та активно. Цьогоріч окрім низки зимових фестивалів («Яскрава країна», «Єдина країна», «Нова радість стала») трускавчан та гостей міста розважали колективи Народного дому, Трускавецької дитячої школи мистецтв ім.Р.Савицького, аматорські колективи та професійні капели.

 «Дух Різдва у Трускавці відчуваєься як ніде інде, – розповідає пані Світлана, відпочивальниця з Рівного, – коляду було чути і в нашому санаторії, і в центрі міста, і, навіть, в бюветі. А скільки вертепів – і дитячих, і дорослих».

 Розпочали коляду колективи відділу культури Трускавецької міської ради 8 січня біля міської ялинки, 9 –го січня підхопили її й учасники фестивалю-конкурсу дитячої та юнацької творчості «Яскрава країна».

 «Ми хотіли показати, що українська культура є, вона багата традиціями та звичаями, – говорить директор Народного дому Людмила Лесишак, – своїми дійствами на вулицях міста ми познайомили людей з історією народження Христа, зачепили за живе. Нам хотілось бачити вогник гордості за свою землю в їхніх очах».

 Багатими на емоції були виступи дитячих колективів. Школярі міста та вихованці школи мистецтв, учасники молодіжних організацій Трускавця презентували містянам різноманітні інтерпретації різдвяної історії, осучаснюючи їх та адаптовуючи під реалії сьогодення. Не бракувало й традиційних вертепів. «Окрім примноження яскравих українських звичаїв ми виконуємо ще й освітницьку функцію, – пояснює директор Трускавецької школи мистецтв ім.Р.Савицького Ігор Нич, – разом з учнями ми колядуємо щороку. Ці свята не виключення. Заходи відбуваються за участі батьків, ми також виходимо за межі школи. Адже просто навчити дітей чомусь замало, ми допомагаємо їм застосовувати свої навики поза освітнім процесом. Родинкою святкувань є коляда викладачів».

 Традиційними в Трускавці є тематичні вечори у музеях міста: художній музей ім.М.Біласа прийняв понад 60 дітей під час мистецької акції « Коляда-колядниця», музей історії міста-курорту зібрав друзів на різдвяну зустріч «Від Різдва до Йордану всюди чути коляду».
«Січень в Україні багатий на свята. Ми щороку ретельно продумуємо програму святкування. Колядуємо так, щоб це було цікаво і трускавчанам, і гостям. Знаємо, що про наші святкування відпочивальники розповідають дома з захватом. Чого вартує лише обласний фестиваль зимового фольклору «Нова радість стала», який ми приймали 26-рік поспіль, – зауважує начальник відділу культури ТМР Тетяна Татомир.

 В низку святкових заходів потрапив й фестиваль «Єдина країна», в рамках якого відзначили 100-у річницю Соборності України та виступ Національної Заслуженої капели бандуристів України імені Георгія Майбороди.

 «Ми пишаємося нашими звичаями та дотримуємося їх. Різдвяні свята – вагома частина культури українського народу. В Трускавці панувала відповідна атмосфера, ви могли відчули її, гуляючи вулицями міста, відвідуючи концерти, колядуючи разом з колективами. Це чудово, бо ми в такий спосіб примножуємо нашу культуру, виховуємо молоде покоління та несемо українські традиції в світ. Це важливо, бо хлопці на Сході виборюють нам саме таке право – ідентифікуватися, як українці у незалежній країні та рідній культурі. Велика їм подяка та шана», – підрезюмував перебіг святкування трускавецький міський голова Андрій Кульчинський.

Світлини з мережі

Перейти до вмісту