Відповідно до частини 2 статті 4 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання, крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.
  Крім цього, згідно підпункту 4 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 16.04.2020 р. № 562 «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад» (далі – Закон № 562) повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, старост сіл, селищ територіальних громад, які увійшли до складу територіальних громад, території яких затверджено Кабінетом Міністрів України на підставі цього Закону, припиняються в день набуття повноважень сільських, селищних, міських рад, обраних на перших місцевих виборах у 2020 році.
  Для депутатів сьомого демократичного скликання Трускавецької міської ради в день першої сесії нового скликання припиняються повноваження та виникають зобов’язання подати декларацію:
– “перед звільненням” не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення діяльності за період, не охоплений раніше поданими деклараціями, а саме з 01.01.2020р. по день першої сесії нового скликання.
– “після звільнення” наступного року після припинення діяльності з 00 годин 00 хвилин 01 січня до 00 годин 00 хвилин 01 квітня 2021 року за минулий 2020 рік.
 Такі ж вимоги щодо подання декларації виникають у посадових осіб, які були затверджені на посаді у складі виконавчого комітету Трускавецької міської ради.
  Кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови, зареєстрований у порядку, встановленому Виборчим кодексом України, подає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до Закону України “Про запобігання корупції”.
  Згідно з частиною третьою статті 45 цього Закону до призначення або обрання на відповідну посаду подає в установленому цим Законом порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий 2019 рік. Особа, обрана депутатом місцевої ради, сільським, селищним, міським головою, а також затверджені посадові особи місцевого самоврядування – заступник міського голови, керуючий справами,  староста,  подає декларацію “кандидата на посаду” впродовж п’ятнадцяти календарних днів з дня набуття повноважень.
  Відповідно до Роз’яснень НАЗК від 26.08.2020р. №9, якщо обрана особа незалежно від обставин уже подала декларацію за минулий рік (який передує року обрання), її повторного подання не вимагається, оскільки така особа вже виконала обов’язок, визначений у ч.3 ст.45 Закону.
Перейти до вмісту