ГАРЯЧА ЛІНІЯ

Введення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру” у 2016 році.

1. Постанова Кабінету міністрів України від 13.07.2016 № 440 ,,Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру”.

Зазначений Порядок набрав чинності 16.07.2016 року.

Протягом двох місяців з дня набрання чинності цією постановою забезпечити надіслання до неприбуткових підприємств, установ, організацій (далі – неприбуткова організація), включених до Реєстру неприбуткових установ та організацій на день набрання чинності Законом України від 17 липня 2015 р. N 652-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій” (крім неприбуткових організацій, установчі документи яких оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань” та відповідають вимогам, встановленим пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України), письмових запитів про надання у місячний строк з дня їх отримання відповіді щодо відповідності неприбуткової організації вимогам, встановленим пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, та завірених нею копій установчих документів організації (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”), а для житлово-будівельних кооперативів також завірених ними копій документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом.

Відповідно до п.4 Порядку включення неприбуткової організації до Реєстру здійснюється за кодом згідно з ЄДРПОУ.

Наголосила на зміну ознак неприбутковості, а саме:

(0031) – бюджетні установи;

(0032) – громадські об’єднання;

(0033) – політичні партії;

(0034) – творчі спілки;

(0035) – релігійні організації;

(0036) – благодійні організації;

(0037) – пенсійні фонди;

(0038) – спілки;

(0039) – асоціації та інші об’єднання юридичних осіб;

(0040) – житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому відповідно до закону прийнято в експлуатацію закінчений будівництвом житловий будинок і такий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом);

(0041) – дачні (дачно-будівельні) кооперативи;

(0042) – садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);

(0043) – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків;

(0044) – професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок;

(0045) – організації роботодавців та їх об’єднання;

(0046) – сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи;

(0047) – кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;

(0048) – інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам, встановленим пунктом 133.4 статті 133 Кодексу, утворені та зареєстровані в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

Неприбуткові організації, які до 1 січня 2017 р. не привели свої установчі документи у відповідність з вимогами, встановленими пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, та не надали копії таких документів контролюючому органу, виключаються після 1 січня 2017 р. контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій з урахуванням положень пунктів 16 і 17 Порядку, затвердженого цією постановою.

Вела гарячу лінію завідувач сектором обслуговування платників податків Л.І.Ключко

        Трускавецьке відділення Дрогобицької ОДПІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *