В сучасному світі люди все більше піклуються про своє здоров’я. Окрім традиційного спорту: плавання, бігу, занять в спротклубі, привабливим для людей різного віку стає зимовий, захоплюючий відпочинок на лижах та сноуборді. Гості курорту Трускавець не виняток. Для любителів активного відпочинку віднедавна працює гірськолижний комплекс «Буковиця». Спуск на відстані шести кілометрів від Трускавця, дає унікальні можливості для гостей міста-курорту урізноманітнити свій відпочинок особливо в зимовий період.

Важливо, що ініціатор проекту і побудови «Буковиці» Віталій Мицак, в минулому  спортсмен гірськолижник, велику увагу приділяє розвитку і популяризації дитячого гірськолижного спорту в Україні. Гірськолижний комплекс утримує за власний кошт дитячу лижну школу – спортивний клуб «Бориславська сніжинка», в якій діти мають можливість безкоштовно займатись цим недешевим але цікавим видом спорту. Більше того – в перспективі – проведення перших дитячих міжнародних змагань з гірськолижного спорту.

Нещодавно, для налагодження міжнародних зав’язків та підтримки лижного спорту в Україні  відбувся спільний візит Віталія Мицака і голови правління ГО «Європейська інтеграція України» Івана Цегенька до Польщі і Словаччини (в рамках Угоди про партнерство громадської організації з «Буковицею»). Головною метою візиту було налагодження міжнародних контактів, участь в спільних проектах та участь дитячих команд з закордону в міжнародних дитячих змаганнях на базі «Буковиці».

Делегація з України спершу відвідала партнерське місто Сянок де мала робочу зустріч з представником польського Підкарпаття в вищому законодавчому органі Польщі – Послом Сейму Пйотром Уруським, який є членом сеймової комісії інфраструктури і комісії молоді, спорту та туризму. На зустрічі була сформована ідея співпраці і підтримки розвитку дитячого гірськолижного спорту в Україні та Польщі, обговорена підготовка спільних міжнародних проектів і підтримка зі сторони польських посадовців вищого ешелону.

   На запрошення Віце-Старости Сяноцького повіту Вацлава Кравчика гості з України оглянули замок королеви Бони в якому експонується унікальна і найбільша в Європі експозиція українських ікон, іконостасів, плащаниць і хрестів. В ході екскурсії Іван Цегенько запропонував провести в галереї замку виставку трускавецьких художників. Ця пропозиція була сприйнята позитивно.

 «Ми побачили польський гірськолижний курорт «Кiczera SKY», який знаходиться недалеко міста-партнера Трускавця Риманув-Здруй. Гостей особисто і дуже тепло приймав власник курорту Данієль Брузда, який показав гірськолижні спуски, інфраструктуру, обладнання. Сторони також спільно домовились про формування дитячої команд з Кічери для участі в змаганнях в Україні», – розповів Іван Цегенько голови правління ГО «Європейська інтеграція України».

   Наступним етапом візиту стало словацьке місто Дольний-Кубін – місто-партнер Трускавця, яке знаходиться в Татрах. Делегацію зустрів представник міської влади Дольного Кубіна Йозеф Грушалак який провів екскурсію містом та ознайомив з гірськолижним комплексом «Kubinska hola». В подальшому на зустрічі з представником дитячого гірськолижного клубу   «SK «Kubinska hola» Іваном Гечко була досягнута домовленість про подальшу співпрацю і участь в спільних заходах, як в Україні так і в Словаччині. До речі, Іван Гечко наголосив, що їхній клуб дуже цікавила така співпраця і приїзд української делегації став для нього дуже приємною подією.

   Попереду тепер дуже багато технічної і організаційної роботи по підготовці і проведенню перших міжнародних дитячих змагань з гірськолижного спорту на одному з наймолодших гірськолижних комплексів України «БУКОВИЦЯ». Попередню згоду патронувати ці змагання дали мер міста Трускавець Андрій Кульчинський та Генеральний Консул Польщі Вєслав Мазур. Є сподівання що ця подія приверне увагу як до розвитку дитячого спорту в Україні загалом так і до Трускавця зокрема, як до сучасної європейської оздоровниці. 

Залишити відповідь

Перейти до вмісту