Весняно-літній період – пора активного відпочинку, оздоровлення та цвітіння небезпечних рослин.В цей час люди намагаються частіше бувати на свіжому повітрі, біля водних об’єктів, у лісі. Але мало хто замислюється над тим, що під час відпочинку на природі нас може очікувати зустріч з небезпечними рослинами. Тому, знання елементарних правил поводження з ними стануть запорукою здорового та безпечного відпочинку.

Отруйні рослини – це рослини, що виробляють і накопичують у процесі життєдіяльності отрути, що викликають отруєння тварин і людини. У світовій флорі відомо більше 10 тисяч видів таких рослин.

Отруйні рослини, що містять алкалоїди, вражають центральну нервову систему, надають збудливу дію, негативно впливають на роботу серця, шлунку, нирок і печінки. До них відносяться.

Дворічна трав’яниста рослина  борщівник  Сосновського з сімейства зонтичних відома всім. Вона росте на лугах, узліссях, уздовж доріг. У висоту борщівник сягає 2,5 м. (бувають3-3,5 м.), має пустотілий стебель, велике листя і білі квіти, зібрані в парасольки. Зустрічається два види борщівника: звичайний і пухнастий, і обидва представляють небезпеку протягом усього весняно-літнього періоду. Навіть зрубана, зів’яла рослина здатна нашкодити дитині, особливо тому, хто любить майструвати зі стебел трубочки, дудочки, бризкалки і човники. Всі частини цієї отруйної рослини містять ефірні олії та інші активні речовини. Крапля соку борщівника при попаданні на шкіру або слизову може викликати сильні опіки, що супроводжуються болем, почервонінням, пухирями, ерозією. Не дозволяйте дітям не тільки рвати рослини, але навіть просто грати в його заростях.

Будьте обережні !

Залишити відповідь

Перейти до вмісту