Цієї весни переведення годинників відбудеться в ніч з суботи на неділю 31 березня – стрілки годинника переводяться на 1 годину вперед. 

 Лікарі та вчені, які займаються дослідженнями фізіологічного та психологічного стану людини, виробили ряд простих рекомендацій, як більш гармонійно адаптуватися до нових часових умов і відчувати себе більш комфортно:

  1. Пам’ятайте, що на вихідних ви напевно без особливих проблем залишалися спати ще довше, ніж на одну додаткову годину, так ваш організм може пристосуватися до більш пізнього засипання. Цей факт допоможе вам трохи заспокоїтися перед майбутнім переведенням часу.
  2. Почніть лягати спати трохи раніше. Спочатку ідіть спати на 15 хвилин раніше. Потім, кожні два дні «зсовуйте» графік ще на 15 хвилин. Це допоможе поступово зміщувати ваші ритми сну і синхронізувати їх зі зміною часу.
  3. Відрегулюйте освітлення у вашому домі. Відкривайте штори, як тільки ви прокинетеся. Увечері затемняйте кімнату, щоб заспокоїтися перед сном.
  4. Регулюйте яскравість світла в кімнаті, поступово зменшуючи освітлення з наближенням закінчення дня.
  5. Починайте приготування до сну і потроху заспокоюйться за годину до моменту, коли приходить час для сну, згідно з новим графіком.
  6. Тепла ванна є відмінним способом, щоб розслабитися перед сном.
  7. Кофеїн і алкоголь заважають як циклу сну, так і неспанню. За день або два до переведення часу обмежте споживання цих напоїв. Це допоможе легше і природно змістити графік сну.
  8. Якщо вам потрібно подрімати в середині дня, постарайтеся зробити це трохи раніше, ніж зазвичай, і не довше 30 хвилин.
  9. Якщо у вас є діти, допоможіть і їм поступово адаптуватися до переведення годинників, наприклад, використовуючи поради 2-5.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту