У Києві відповідно до інформації Держпродспоживслужби станом на 03.07.2107 року 34 людей госпіталізовано з гострою кишковою інфекцією. Всі хворі пов’язують свої отруєння із вживанням суші. Постраждалі перебувають на стаціонарному лікуванні в клінічних лікарнях.

Тільки в 4 закладах харчування з 103 перевірених не було виявлено жодних порушень.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в кишечнику людини і характеризуються розвитком діареї. Найбільшу небезпеку становлять для дітей і осіб похилого віку внаслідок швидкого зневоднення організму.

Гострі кишкові інфекції широко поширені і являють собою серйозну проблему, особливо серед дитячого населення. За даними ВООЗ у дітей ГКІ займають друге місце після гострих респіраторних інфекцій, а у дорослих на їх частку припадає близько третини всіх випадків захворювань. Згідно з офіційною статистикою, в Україні щороку реєструється 50-60 тисяч випадків інфекційних діарей у дітей, з яких 20-30 закінчуються летально.

Причини гострої кишкової інфекції

Джерелом інфекції є хвора людина або носій, який виділяє збудників у навколишнє середовище з випорожненнями і/або блювотними масами. Інфекційний період триває з моменту виникнення перших симптомів хвороби і триває до закінчення відповідної симптоматики (діареї). В міру поліпшення стану хворих і зменшення клінічних проявів заразність знижується, але ще може зберігатися протягом тривалого часу.

При вірусній інфекції хворий може бути заразним до 2 тижнів після одужання. Закінчення заразного періоду можна визначити тільки за допомогою лабораторної діагностики. Значну роль у поширенні інфекції відіграють хворі зі стертими формами, у яких діагноз не був встановлений. Залишаючись в колективах, вони сприяють поширенню інфекції серед оточуючих.

Зараження відбувається аліментарним шляхом (при вживанні їжі і/або води, що містить збудника захворювання), при деяких вірусних інфекціях можливий повітряно-крапельний механізм передачі. Діти молодшого віку частіше заражаються контактно-побутовим шляхом, так як у них ще не достатньо розвинені гігієнічні навички.

Частіше за інших хворіють і більш схильні до розвитку ускладнень діти та особи похилого віку, особи із захворюваннями шлунка та кишечника, а також люди з ослабленим імунітетом.

Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися за медичною допомогою:

– ранній і дошкільний вік дитини (небезпека швидкої дегідратації);

– особи похилого віку (старше 65 років);

– часті рідкі випорожнення більше 5 раз на добу у дорослого;

– багаторазова блювота;

– висока температура з діареєю і блювотою;

– кров у випорожненнях;

– переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.

Профілактика гострих кишкових інфекцій

  1. Дотримуватися правил особистої гігієни.
  2. Вживати кип’ячену або бутильовану воду.
  3. Мити овочі і фрукти перед вживанням проточною водою, а для маленьких дітей – кип’яченою.
  4. Проводити ретельну термічну обробку продуктів перед вживанням.
  5. Зберігати продукти, що швидко псуються у холодильнику відповідно до термінів зберігання.
  6. Стежити за чистотою житла і санітарних приміщень.

Ні в якому разі не ігноруйте необхідність звернутися за медичною допомогою. Адже своєчасно надана допомога та проведення клінічних процедур при харчовому отруєнні, виступає гарантом того, що ризик шкідливих наслідків та ускладнень буде зведено до мінімуму.

Будьте обережні!

Залишити відповідь

Перейти до вмісту