Обережно сальмонельоз

Причиною масового отруєння відвідувачів львівського кафе Tomash Kebabяке було зафіксовано13 липня став сальмонельоз. Про це заявили у прес-службі Департаменту з питань цивільного захисту населення Львівської ОДА із посиланням на інформацію Львівської міської ради.

«Після отримання результатів бактеріологічного обстеження пацієнтів, які виписались із лікарні, встановлено діагноз – «сальмонельоз», – зазначається у повідомленні

Також повідомляється, що із 30 потерпілих на даний момент госпіталізованими в лікарні залишаються 16 громадян.

Раніше повідомлялось, про те, що в результаті харчового отруєння в дитячому таборі «Ястребок» в Донецькій області потерпіли 91 чоловік, із них 76 дітей. Попередні результати причини захворювання показали – сальмонельоз.

         Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею (96–98%), а також контактно – побутовим шляхом, який переважає серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених. Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі : у воді до 5 міс., м’ясі та ковбасних виробах від 2 до 4 міс., в замороженому м’ясі — біля 6 міс. (в пташиних тушках — більше року), в молоці — до 20 днів, кефірі — до 2 міс., у вершковому маслі — до 4 міс., твердому сирі — до 1 року, пиві — до 2 міс., в ґрунті — до 18 міс. В деяких продуктах (молоко, м’ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі ( наприклад, у напівфабрикатах). Солення та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.
         Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться сальмонели. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.

Що відбувається?

         Захворювання розвивається через 6-71 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. В останньому випадку людина стає джерелом зараження для оточуючих, але сама не страждає (бактеріоносіння).

         Для сальмонельозу характернийз біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота. Випорожнення рясні, кал смердючий, досить швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком.

         Обов’язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, особи похилого віку, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках, та інші декретовані контингенти.
         Якщо імунітет хворого не ослаблений, одужання наступає на 10 день.

Як запобігти захворюванню?

* м’ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;

* качині і гусині яйця використовувати тільки в тісто;

* не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;

* кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, неохідно прокип’ятити;

* для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;

* молоко перед вживанням кип’ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;

* продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;

* дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях передбачених для цього.

         Але якщо сталося так, що дорослий або дитина захворіли, слід негайно звернутися за лікарською допомогою. Хворого необхідно ізолювати від інших членів сім’ї та ні в яком у разі не займатися самолікуванням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *