Про діяльність Трускавецького бюро правової допомоги

/Інформаційна довідка про результати діяльності відділу «Трускавецьке бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за три роки/

 За вказаним періодом відділом «Трускавецьке бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання БВПД зареєстровано 2591 звернень клієнтів, за результатами розгляду яких надано правові консультації та прийнято 156 письмових заяв про надання БВПД.

Щодо розподілу клієнтів, які зверталися до Трускавецького бюро правової допомоги, за віком:

до 18 років – 0%

від 18 до 35 років включно – 20%;

від 35 до 60 років включно – 50%;

понад 60 років – 30%.

Окрім цього, на базі державних установ в. Трускавця діють запроваджені Трускавецьким бюро правової допомоги дистанційні та мобільні пункти консультування, в процесі яких мешканці м. Трускавця мають можливість отримати індивідуальні юридичні консультації

Такі точки доступу до безоплатної правової допомоги діють на базі установ:

– Трускавецька міська філія Львівського обласного центру зайнятості;

– Трускавецька міська централізована бібліотечна система;

– Трускавецький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

– Служба у справах дітей Трускавецької міської ради;

– Трускавецький територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг);

– Філія Державної установи «Центр пробації» у Львівській області (м. Трускавець).

В межах функціонування мобільних та дистанційних точок доступу до безоплатної правової допомоги працівниками було здійснено 89 прийомів громадян, в рамках яких 332 особи звернулися за юридичною консультацією.

За вказаний період працівники Трускавецького бюро правової допомоги провели 219 правопросвітницьких заходів.

В рамках договору про співпрацю між Стрийським місцевим центром з надання безоплатної правової допомоги та Трускавецькою централізованою бібліотечною системою започатковано при Трускавецькій міській дитячій бібліотеці діяльність Правової школи «Територія Закону». В якій згідно з віковою диференціацією провадяться інформаційні та правопросвітницькі заходи для школярів. Зокрема, на такі теми: «Права людини починаються з прав дитини», «Відповідальність підлітків за свої вчинки», «У світі прав дітей», «Основи правомірної поведінки». Правові уроки проходять у форматі бесіди з елементами тренінгу за допомогою мультимедійних засобів.

Відділом проводяться правопросвітницькі профілактичні лекторії для учнів у школах, а також спільно із соціальними партнерами заходи для дітей, сім’ї яких опинилися в складних життєвих ситуаціях, для дітей учасників АТО. Ці правові уроки проходять у приміщенні Трускавецького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Минулого року в рамках Всеукраїнського тижня права (з 10 по 14 грудня 2018 р.) фахівці бюро правової допомоги для різних категорій осіб провели 10 правопросвітницьких заходів.

Спільно із бібліотекою започатковано проведення тематичних виставок в приміщенні Трускавецької міської бібліотеки. Регулярне поповнення тематичними інформаційними матеріалами: плакатами, буклетами, брошурами.

В рамках підписання договору про співпрацю з Трускавецьким територіальним центром соціального обслуговування започатковано діяльність Правознавчого факультету при «Універсиитеті третього віку», в рамках якого проводяться інформаційні лекції з питань сімейного, цивільного, трудового, житлового права. Окрім цього, здійснюється консультування осіб літнього віку безпосередньо у приміщенні територіального центру соціального обслуговування, адже там діє пункт консультування, де щомісячно проходить прийом громадян.

Працівники відділу «Трускавецьке бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

– в процесі вуличних інформувань та вуличних навчань регулярно розповсюджують тематичні буклети для різних категорій громадян, зокрема, в рамках функціонування Всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!»;

започаткували Правовий всеобуч, в рамках якого проводяться правопросвітницькі заходи для працівників Трускавецької міської бібліотеки, зокрема з питань охорони праці, житлового, сімейного права;

провели ряд цікавих пізнавальних правопросвітницьких заходів у школах м. Трускавця, зокрема у Трускавецькій НВК СЗШ №2-гімназія та ЗОШ №3 на теми: «Безпека на дорозі!», «СТОП БУЛІНГ!», «Сторінками Загальної декларації прав людини», «Стоп насильство», «Наші правові орієнтири», «Права знаємо – обов’язки не забуваємо!», «Права та обов’язки учня» та ін.

Зауважимо, що у процесі здійснення правопросвітницької діяльності пріоритетною була тема протидії та недопущення насильства. Заходи проводилися для різних категорії осіб, зокрема, школярів, осіб, які зареєстровані в Трускавецькій міській філії ЛОЦЗ як безробітні, осіб з інвалідністю, осіб поважного віку, вчителів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *