Сальмонельоз

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, яке викликається найдрібнішими живими мікроорганізмами – бактеріями, що називаються сальмонелами.

Найхарактернішою ознакою збудників цих захворювань є те, що вони потрапляють в організм людини через рот з забрудненими харчовими продуктами, водою та через брудні руки. Джерелом зараження обов’язково є хвора людина або бактеріоносій збудника (людина яка раніше перехворіла), хворі на сальмонельоз тварини, птахи, яйця забруднені водоплавної птиці, гризуни.
Основні причини цих захворювань: приготування продуктів і страв при недотриманні правил особистої гігієни (не милися належним чином руки), порушення технології приготування страв, зберігання їх без холодильного обладнання, участь  в приготуванні страв сторонніх осіб без попередніх спеціальних медичних обстежень в закладах громадського харчування. Проявами сальмонельозу можуть бути слабкість, болі в животі, кишково-шлункові розлади,  нудота, блювота, пронос, значне  підвищення температури тіла. Захворюваність сальмонельозом  найчастіше спостерігається в літньо-осінній період року.


Профілактика сальмонельозу дуже проста. Щоб звести до мінімуму ризик зараження, потрібно лише виконувати наступні рекомендації: 

– дотримуйтесь елементарних правил особистої гігієни: ретельно мийте руки з милом після відвідування вбиральні, перед вживанням їжі та її приготуванням;

– не купуйте молочну, м’ясну продукцію та яйця на стихійних ринках, а також звертайте увагу на температурний режим та терміни зберігання вказаної продукції в торгівельній мережі;

– не зберігайте в домашньому холодильнику сирі продукти поряд з продуктами, які не підлягають термічній обробці (до прикладу, поряд з салатами, холодцем, молочними продуктами не можна зберігати сирі напівфабрикати з м’яса, птиці або сирі яйця);

– використовуйте окремий кухонний інвентар (розробні дошки, ножі), посуд для сирих і готових продуктів; після розробки сирого м’яса ретельно вимийте та ошпарте інвентар і посуд;

– перед споживанням піддавайте ретельній термічній обробці м’ясні продукти, яйця, рибу; дотримуйтесь правил кулінарної обробки продуктів та технології їх приготування;

– ретельно мийте курячі яйця перед використанням; яйця водоплавної птиці (качок, гусей) використовуйте лише для виготовлення виробів з тіста, які піддаються тривалій термічній обробці;

– не зберігайте готові страви при кімнатній температурі більше ніж 2 години;

– салати, вінегрети, паштети та інші страви, які не піддаються повторній термічній обробці, вживайте відразу після приготування;

– овочі, фрукти, зелень ретельно мийте під проточною водою, а потім ошпарюйте кип’ятком; молоко вживайте тільки пастеризоване або кип’яче.

Якщо ж все-таки не вдалось вберегтися від такого неприємного захворювання, як сальмонельоз, необхідно терміново звернутися до лікаря. 

Головна наша мета – попередження. Виконання вищевказаних рекомендацій допоможе вам запобігти неприємностям, зберегти здоров’я та хороший настрій.

Помічник лікаря епідеміолога

Дрогобицького РВ ДУ «Львівський

обласний центр контролю та профілактики хвороб

МОЗ України» Надія КОВАЛЬЧУК