Сальмонельоз

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, яке викликається найдрібнішими живими мікроорганізмами – бактеріями, що називаються сальмонелами.

Найхарактернішою ознакою збудників цих захворювань є те, що вони потрапляють в організм людини через рот з забрудненими харчовими продуктами, водою та через брудні руки. Джерелом зараження обов’язково є хвора людина або бактеріоносій збудника (людина яка раніше перехворіла), хворі на сальмонельоз тварини, птахи, яйця забруднені водоплавної птиці, гризуни.
Основні причини цих захворювань: приготування продуктів і страв при недотриманні правил особистої гігієни (не милися належним чином руки), порушення технології приготування страв, зберігання їх без холодильного обладнання, участь  в приготуванні страв сторонніх осіб без попередніх спеціальних медичних обстежень в закладах громадського харчування. Проявами сальмонельозу можуть бути слабкість, болі в животі, кишково-шлункові розлади,  нудота, блювота, пронос, значне  підвищення температури тіла. Захворюваність сальмонельозом  найчастіше спостерігається в літньо-осінній період року.


Профілактика сальмонельозу дуже проста. Щоб звести до мінімуму ризик зараження, потрібно лише виконувати наступні рекомендації: 

– дотримуйтесь елементарних правил особистої гігієни: ретельно мийте руки з милом після відвідування вбиральні, перед вживанням їжі та її приготуванням;

– не купуйте молочну, м’ясну продукцію та яйця на стихійних ринках, а також звертайте увагу на температурний режим та терміни зберігання вказаної продукції в торгівельній мережі;

– не зберігайте в домашньому холодильнику сирі продукти поряд з продуктами, які не підлягають термічній обробці (до прикладу, поряд з салатами, холодцем, молочними продуктами не можна зберігати сирі напівфабрикати з м’яса, птиці або сирі яйця);

– використовуйте окремий кухонний інвентар (розробні дошки, ножі), посуд для сирих і готових продуктів; після розробки сирого м’яса ретельно вимийте та ошпарте інвентар і посуд;

– перед споживанням піддавайте ретельній термічній обробці м’ясні продукти, яйця, рибу; дотримуйтесь правил кулінарної обробки продуктів та технології їх приготування;

– ретельно мийте курячі яйця перед використанням; яйця водоплавної птиці (качок, гусей) використовуйте лише для виготовлення виробів з тіста, які піддаються тривалій термічній обробці;

– не зберігайте готові страви при кімнатній температурі більше ніж 2 години;

– салати, вінегрети, паштети та інші страви, які не піддаються повторній термічній обробці, вживайте відразу після приготування;

– овочі, фрукти, зелень ретельно мийте під проточною водою, а потім ошпарюйте кип’ятком; молоко вживайте тільки пастеризоване або кип’яче.

Якщо ж все-таки не вдалось вберегтися від такого неприємного захворювання, як сальмонельоз, необхідно терміново звернутися до лікаря. 

Головна наша мета – попередження. Виконання вищевказаних рекомендацій допоможе вам запобігти неприємностям, зберегти здоров’я та хороший настрій.

Помічник лікаря епідеміолога

Дрогобицького РВ ДУ «Львівський

обласний центр контролю та профілактики хвороб

МОЗ України» Надія КОВАЛЬЧУК

Більше...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
acf-taxonomy
acf-post-type
news
announce
institution
session
deputy
mayor
economics
doc
Перейти до вмісту