“Співпраця заради посилення правових можливостей вразливих груп населення”


23 лютого 2016 року в приміщенні Трускавецької міської ради відбувся круглий стіл на тему: “Співпраця заради посилення правових можливостей вразливих груп населення”. Захід організували та провели: Стрийський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Трускавецька міська рада, служба у справах дітей Трускавецької міської ради.

Під час заходу Марія Николаїшин – директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – розповіла про правові основи взаємодії Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги із органами місцевого самоврядування, органами державної виконавчої влади, соціальними державними установами, правоохоронними органами та громадськими організаціями. Вона наголосила, що на даний час є низькою правова свідомість та правова культура громадян. Стабільний розвиток кожної громади також залежить і від цих факторів. Тому потрібно напрацювати алгоритм співпраці усіх соціальних інституцій, правоохоронних органів, активних громадян заради посилення правових можливостей соціально–вразливих категорій населення. У рамках цієї взаємодії необхідно передбачити заходи інформаційного та консультативного характеру. Важливо також запланувати такі види діяльності, які би передбачали активне включення у процес конкретних груп населення, зокрема, під час напрацювання Програми правової освіти та правової допомоги населенню.

Олександр Ткаченко – заступник Трускавецького міського голови, наголосив на важливості поглиблення взаємодії між усіма державними установами з метою забезпечення доступу громадян до безоплатної правової допомоги. Окрім того, він зазначив, що необхідно здійснювати цю співпрацю планово, враховуючи різні фактори, застосовуючи різні моделі донесення правової інформації до громадян. 
Леся Дребот – керівник служби у справах дітей Трускавецької міської ради – розповіла про необхідність захисту прав та інтересів дітей службою у справах дітей. Вона звернула увагу присутніх, що основними засадами державної політики щодо соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування є, зокрема, забезпечення соціально-правових гарантій цих категорій осіб. Водночас пані Леся наголосила, що вразливою категорією також є і особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Тому важливо, аби вони стали теж суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу. Ще одна категорія громадян – це сім`ї, які опинилися у складних життєвих обставинах. Вони переважно є економічно неспроможними, тобто малозабезпеченими. Звідси випливає необхідність спільного планування та проведення заходів, які були б спрямовані на посилення правових можливостей, зокрема, і цих категорій громадян. 
Андрій Юрків – керівник відділу освіти Трускавецької міської ради – зазначив, що взаємодія соціальних інституцій – запорука ефективного соціально – правового виховання школярів. Він звернув увагу на необхідності спільного планування суспільно значущих заходів.

Ольга Білецька – начальник Трускавецького міського сектору кримінально – виконавчої інспекції – відзначила важливість правової просвіти як вагомого механізму запобігання повторної злочинності.

А Віталій Стрижак – старший інспектор з ювенальної превенції Трускавецького відділення поліції Дрогобицького відділу поліції ГУНП у Львівській області – запропонував співпрацювати у сфері застосування превентивних засобів юридичного характеру.

Контактна особа: Николаїшин Марія Іванівна, телефон: 067 16 77 144.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *