23 лютого 2016 року вступив в силу Закон № 842-VIII про внесення зміни до статті 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні (щодо поіменних голосувань)” від 26.11.2015.

Законом передбачається, що рішення місцевої ради приймаються відкритим поіменним голосуванням , окрім випадків, для яких передбачається таємне голосування.

Відомо, що результати поіменного голосування обов’язково будуть оприлюднюватися, в день голосування вони будуть розміщуватися на офіційному сайті ради і зберігатися протягом необмеженого терміну.

Таким чином кожен охочий та правоохоронні органи зможуть відслідкувати можливий конфлікт інтересів депутатів при голосуванні за те чи інше рішення, а це вже не лише публічний розголос, це покарання за корупційне діяння.

Крім того, поіменне голосування допоможе виборцям оцінити чи обраний депутат виконує свої передвиборчі обіцянки, чи вступивши у корупційну змову голосує задля власної вигоди. І найприємніше – тепер, якщо ви не встигли на сесію ради, можна буде не виходячи із дому в той же день прочитати протокол сесії ради та ознайомитись як голосував кожен депутат.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту