Торгівля людьми: протидіяти, запобігти!

Починаючи з 2014 року, щорічно 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Торгівля людьми є надзвичайно глобальною та прибутковою злочинною індустрією в світі. За рівнем доходів вона поступається лише продажам наркотиків та зброї.

За даними Групи експертів Ради Європи з питань боротьби з торгівлею людьми (ҐРЕТА), в Україні відбувається значне зростання кількості випадків торгівлі людьми з метою трудової експлуатації, починаючи з 2010 року.

За період з 1991 року по 2016 рік в Україні за даними Міжнародної організації з міграції від торгівлі людьми постраждало понад 120 000 українців. з яких понад 100 тисяч жінок потрапили в секс-індустрію країн-реципієнтів

Україна здебільшого була країною постачання або транзиту жертв торгівлі людьми, проте в сьогоднішніх умовах Україна є також країною з високим ризиком внутрішньої експлуатації. Воєнний конфлікт, який вибухнув на сході, сприяє поширенню торгівлі людьми в різних її формах.

Проте в першу чергу матеріальне становище громадян спонукає їх до пошуків заробітку за межами України, де в міру своєї необізнаності вони можуть стати жертвами торгівлі людьми.

Потерпілими від цього злочину стають і жінки, і чоловіки, і діти, які потерпають від його різноманітних форм, серед яких примусова праця, сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, вилучення органів тощо.

Серед осіб, які постраждали від торгівлі людьми, збільшується кількість осіб чоловічої статі, значною залишається кількість неповнолітніх. Також для України залишається актуальною проблема сексуальної експлуатації дітей.

Якщо Ви потрапили у ситуацію, коли:

  1. Вас позбавляли вільного пересування та спілкування з родиною, відібравши Ваші документи;
  2. Вам пообіцяли добре оплачувану роботу (за кордоном чи в Україні), а потім не заплатили обіцяних грошей;
  3. Вас примушували відробляти неіснуючі борги;
  4. Вас втягнули у злочинну діяльність щляхом примусу, шантажу або насильства – є підстави вважати, що ви стали жертвою торгівлі людьми.

Законодавством України таким особам гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації, тощо), виходячи з особистих потреб постраждалої особи, в тому числі і одноразова матеріальна виплата.

Також в Кримінальному кодексі є  149 стаття, яка передбачає кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. Також прийнято Закон «Про запобігання і протидію торгівлі людьми».

Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте до Департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми Національної поліції України за номером: (044) 374 37 85. Також в Україні діє Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501   або 527 з усіх мобільних

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *