Володарів гран-прі оголошено, нагородження проведено – свято циркового мистецтва відбулось. Члени журі підбивали підсумки та ділились враженнями від конкурсу.

«Я перший раз в Трускавці, дуже задоволена. Я навіть не мала поняття, що тут відбувається такий фестиваль, знала, що відбуваються святкування, мистецькі заходи, але, що цирковий фестиваль – ні. Я добре знаю цирковий колектив Трускавця, трускавецькі вихованці уже призери Монте-Карло. Український цирк завжди рахувався одним з найкращих в світі. На жаль зараз трошки рівень впав. І це тільки через те, що міністерство перестало нас підтримувати. Цирк – тендітна структура. Наші клоуни та тренувальники – найкращі у світі!», – розповіла Людмила Шевченко – Генеральний директор — художній керівник Національного цирку України.

Змагались у  фестивалі аматорські колективи. Звісно їх рівень відрізняється від професійного, але ці діти – наступне покоління артистів. Фестиваль – це можливість показати себе. Окрім гран-прі найталановитіші конкурсанти можуть отримати запрошення на вступ в академію циркового мистецтва без іспитів.

Циркове аматорське мистецтво – це розвиток дітей. Розвивається і артистичність і фізична сила, координація рухів і т.д. Разом з тим деякі з цих дітей стають повноцінними артистами. Сьогодні в Україні є досить багато юних артистів, які представляють Україну і за кордоном, і виступають в наших цирках. Це вже зірки цирку – на них йдуть і вони приносять величезне задоволення глядачам.

Роман Пришляк, генеральний директор Львівського державного цирку: «Розвивати циркове мистецтво в аматорських колективах треба, обов’язково. Дуже тішить те, що є дуже віддані такій справі люди, які є справжніми фанатами своєї справи і хочуть, щоб циркове мистецтво не відмирало, а служило далі. Ми радіємо з того, що географія цього фестивалю є вагомою, адже це перший фестиваль. Усі колективи, які відгукнулись мали можливість показати майстерність своїх шкіл та по конкурувати між собою, продемонструвати своїх юних зірочок, які в майбутньому теж стануть відомими цирковими артистами»

Судді зауважили, що у Трускавці  сконцентрувалась діяльність уже фактично чотирьох колективів, шкіл, які зможуть перерости згодом в дуже серйозні мистецько-циркові формування. Тож можна припустити, що саме тут буде циркова столиця Західної України. Члени журі неодноразово наголошували на тому, що Трускавець – це ореол уваги, який буде розвиватись.

Поділився своїми враженнями і Роман Береза директор Львівського державного обласного центру народної творчості, доцент, кандидат педагогічних наук: «Трускавець несе в собі відбиток багатьох мерів, які тут працювали. Хтось розбудовував новітні будинки, хтось зносив вілли, а хтось підтримує власне культуру Трускавця і його традиційність. Завдяки цьому сюди приїжджала найвища еліта будь-якого суспільства. Для мене особисто є показовим якщо мер на відкритті  усіх фестивалів і всіх подій, які тут відбуваються. І свято різдвяного фольклору «Радуйся земле», і «Країна мрій», і «Кришталевий Трускавець» – він є в подіях, в вирі усього цього дійства. Коли він бере за руку весь масив, присутній на площі, і виводить «Кривий танець» разом з усіма. Коли культура в Трускавці має таку підтримку, я думаю, що буде багато чим пишатись. Не тільки цирковим фестивалем, який пройшов дуже навіть не погано. Задоволені учасники. При такій ситуації морально-етичній, яка існує зараз в місті, багато дуже справ народиться в Трускавці для блага нашої культури».

Надзвичайно сподобалась членам журі назва фестивалю  –  «Трускавецький фіґляр», адже у ній відчувається специфічний, регіональний шарм.

Тетяна Лучейко, актриса театру імені Юрія Дрогобича, лауреат міжнародної премії ім. Віри Левицької наголосила на гарній організації фестивалю. Адже підготувати фестиваль такого рівня за короткий термін дуже важко: «Попри втому, було видно, що усе було зроблено з любов’ю, грамотно, чітко. Це дуже велика робота», – наголосила  актриса.

У підсумку зустрічі члени журі зізнались, що уже примітили серед учасників фестивалю кілька юних зірок.

Нагадаймо, перший Всеукраїнський фестиваль циркового мистецтва «Трускавецький фіґляр» проходив з 2 по 5 травня в Трускавці. Участь у конкурсі прийняло 13 колективів із 11 міст України: Трускавець, Борислав, Стебник, Новояворівськ, Львів, Чернівці, Харків, Чернігів, Лубни, Запоріжжя, Дніпропетровськ. Члени журі визначили двох володарів гран-прі та переможців. Ними стали: 

І місце

Вікова категорія до 11 років:

Дубіль Вікторія – каучук, Народний цирковий колектив «Веселка» м. Новояворівськ, керівник Тетяна Миклуш.

Партерна групова акробатика, Зразкова танцювально – циркова студія «Надія» м. Харків, керівник Олена Крючкова.

Денисюк Юлія – ручний еквілібр, Зразкова циркова студія «Тріумф» м. Чернігів, керівник Руслан Бурлака та Євгенія Фоменко.

Лобуренко Софія – повітряна гімнастика – полотна, Зразкова циркова студія «Тріумф» м. Чернігів, керівник Руслан Бурлака та Євгенія Фоменко.

Апанасенко Олександра, Духно Софія – каучук, Зразкова циркова студія «Тріумф» м. Чернігів, керівник Руслан Бурлака та Євгенія Фоменко.

Вікова категорія від 11 до 15 років:

Мисишин Михайло, Брус Олександра, Ломакіна Христина, – групове жонглювання, Народний цирк «Каскад» м. Трускавець, керівник Микола Добровольський.

Контна Аліна, Грановська Софія, Андрущишин Юлія – акробатика, Народний цирковий колектив «Веселка» м. Новояворівськ, керівник Тетяна Миклуш.

Ломакіна Христина – еквілібр на линві, Народний цирк «Каскад» м. Трускавець, керівник Микола Добровольський.

Хоменко Оксана – гра з хула – хупами, Зразкова циркова студія «Тріумф» м. Чернігів, керівник Руслан Бурлака та Євгенія Фоменко.

Вікова категорія від 15 і старші:

Рудик Юрій – жонглювання, «Львівські віртуози» м. Львів, керівник Віктор Кізлик, хореограф Юрій Ванджала.

Андрущишин Юлія, Грановська Софія, Дудко Ірина, Салик Тетяна – акробатика, Народний цирковий колектив «Веселка» м. Новояворівськ, керівник Тетяна Миклуш.

Гідей Михайло – еквілібр на линві, Студія Львівського Державного цирку «Юність», керівник Валентина Мруз.

Брус Олександра – гра з хула – хупами, Народний цирк «Каскад» м. Трускавець, керівник Микола Добровольський.

Доросла вікова категорія:

Леснянська Аліна, Іваницький Денис – акроботика, Народний цирк «Каскад» м. Трускавець, керівник Микола Добровольський.

Гран Прі

Акробатика на скакалках Зразкова танцювально – циркова студія «Надія» м. Харків, керівник Олена Крючкова.

Якимович Ірина – повітряна гімнастика – кільце, Студія Львівського Державного цирку «Юність» м. Львів, керівник Валентина Мруз  

Вітаємо переможців! 

Залишити відповідь

Перейти до вмісту