Увага! Пожежонебезпечний період: щоб відпочинок у лісі не закінчився лихом

ЗНАННЯ, ПІДГОТОВКА І ЗАВБАЧЛИВІСТЬ – ЗАПОРУКА ВДАЛОЇ МАНДРІВКИ

Вихідні та святкові дні – це сприятливий період для відпочинку на природі, прогулянок до лісу. Та, навіть якщо ви добре знаєте місцину, куди направляєтесь, не треба нехтувати правилами безпеки на природі.

Ретельно підготуйтеся до про­гулянки в ліс:

Повідомте про те, куди ви зби­раєтеся. Якщо поблизу нікого не­має – залишіть записку з повідом­ленням (дата, час відправлення, кількість людей, які вирушають ра­зом з вами, напрямок руху й при­близний час повернення).

Візьміть собі за правило – пе­ред подорожжю або походом у ліс, переглянути карту або хоча б нама­лювати від руки план місцевості й запам’ятати орієнтири.

Надягніть зручний одяг і взуття, що відповідає місцевості й погоді. Потрібно пам’ятати – погодні умови можуть змінюватися дуже швидко.

Одягайтесь у яскравий кольоро­вий одяг – він буде помітнішим, якщо вас шукатимуть.

Переконайтеся, що все ваше спорядження у відмінному робочо­му стані. Якщо ви сумніваєтеся брати ту або іншу річ, пам’ятайте – зайвий вантаж буде вам заважати.

Встановіть між собою сигнали, щоб не втратити один одного в лісі, особливо у випадку несподіванок – свистом або голосом.

Намагайтеся запам’ятати орієн­тири під час руху в лісі. Щоб не за­блукати – залишайте позначки. Без зорових орієнтирів людина у лісі починає рухатися колами.

ВИБЕРІТЬ МІСЦЕ ДЛЯ ВОГНИЩА Й ОБЛАШТУЙТЕ ЙОГО. НІКОЛИ НЕ ЗАЛИ­ШАЙТЕ ВОГОНЬ БЕЗ ДОГЛЯДУ. НЕЗАГА­ШЕНИЙ ВОГОНЬ МОЖЕ СТАТИ ПРИЧИНОЮ ЛІСОВОЇ ПОЖЕЖІ!

Ніколи не пийте воду з річок й озер. Найнадійніше джерело во­ди – струмок. Біля місць, де ви побачили мертву рибу або мертвих тварин не можна навіть мити руки.

Будьте обережні, у лісі може бути болотиста місцевість – об­ходьте її. Болотною водою теж не можна користуватися. Біля боліт, як правило, водиться багато гадюк.

ПАМ’ЯТАЙТЕ – ЗБИРАТИ МОЖНА ТІЛЬКИ ТІ ГРИБИ І ЯГОДИ, ЯКІ ВИ ДОБ­РЕ ЗНАЄТЕ. ЩОБ УНИКНУТИ ОТРУЄН­НЯ НИМИ, НІКОЛИ НЕ ПРОБУЙТЕ СИРІ ГРИБИ; НІКОЛИ НЕ ЗБИРАЙТЕ ГРИБИ І ЯГОДИ БІЛЯ ТРАНСПОРТНИХ МАГІСТРА­ЛЕЙ, НАВІТЬ ЇСТІВНІ ГРИБИ В ТИХ МІС­ЦЯХ – ОТРУЙНІ.

Уникайте диких тварин. Пам’я­тайте, що небезпечними можуть бути і лось, і олень, і лисиця. Тва­рини нападають на людину, якщо вони поранені, перелякані несподі­ванкою або захищають своє потомство. У випадку явно агресивного поводження тварин, можна викори­стати, як засіб захисту, вогонь або стукати ціпком по дереву.

Будьте обережні при зустрічі зі зміями. У випадку зміїного укусу швидко видавіть з ранки краплі крові з отрутою й висмоктуйте кров наступні півгодини, увесь час спльовуючи. Цього не можна ро­бити при наявності ранок на губах й у порожнині рота. Потім необхідно накласти щільну пов’язку вище місця укусу й терміново відправи­тися в лікарню.

У лісі багато кліщів, які можуть причепитися до тіла. Якщо вас вку­сив кліщ, не намагайтеся його виколупувати, а якнайшвидше зверніть­ся в лікарню.

Якщо ви опинилися біля злама­них дерев – не затримуйтеся. Вони опираються одне на одне й можуть упасти, особливо під час вітру. Не ховайтеся під високими деревами й не залишайтеся на галявині під час грози, тому що блискавка може вда­рити у найвище місце.

ЯКЩО Ж ВИ ЗАБЛУКАЛИ В ЛІСІ — ЗБЕРІГАЙТЕ СПОКІЙ Й УНИКАЙТЕ ПАНІКИ!

Панікуючи, думати логічно не зможете. Негайно зупиніться й сядьте, не робіть більше ні єдино­го кроку не подумавши. Думати по­трібно лише, як добратися до того місця, звідки починається знайомий шлях. Згадайте останню прикмету на знайомому відрізку шляху й на­магайтеся відстежити до неї доро­гу. Прислухайтеся. За відсутності знайомих орієнтирів, стежок і доріг виходьте «за водою» – вниз за течією. Струмок веде до річки, річка – до людей. Якщо орієнтирів немає, за­лізьте на найвище дерево – з висо­ти краще зорієнтуватися.

Бережіть й ощадливо витрачай­те воду. Вона важливіша для вижи­вання, ніж їжа.

ІСНУЄ БАГАТО СПОСОБІВ ВИЗНАЧЕН­НЯ СТОРІН ГОРИЗОНТУ:

– за допомогою компаса;

– за положенням Сонця: у північній півкулі Сонце приблизно знаходить­ся:      о 7 годині – на сході, напрям тіні показує на захід; о 13 годині – на південь, тіні від предметів найкоротші і їх напрям завжди показує на пів­ніч; о 19 годині – на заході;

– за Сонцем та годинником;

– за Полярною зіркою – напря­мок на Полярну зірку завжди відпо­відає напрямку на північ;

– існують і менш точні прикмети, що дозволяють вибрати вірний на­прямок.

Мурашники завжди розта­шовуються з південного боку де­рева, пенька або куща. Кора більшо­сті дерев з північної сторони грубі­ша, іноді покрита мохом; якщо мох росте по всьому стовбуру, його най­більше з північної сторони, особли­во поблизу коріння. Річні кільця на пні спиляного дерева розташовані нерівномірно – із південної сторо­ни вони звичайно ширші. Просіки у великих лісових масивах завжди зорієнтовані у напрямку північ – пів­день або схід – захід.

ПРАВИЛЬНО КОРИСТУЙТЕСЬ ВОГНЕМ. Він є одним з основних засобів вижи­вання в лісі. За допомогою вогню ви можете зберегти тепло, сушити одяг і подавати сигнали. Завжди тримайте сірники у водонепроникному пакеті.

УНИКАЙТЕ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ. Воно стається, коли людина не звертає уваги на холод та не має відповідного одягу і захисту.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! ДІТИ ПОВИННІ ЗНАТИ, ЩО ВОНИ НЕ БУДУТЬ ПОКАРАНІ ЗА ТЕ, ЩО ЗАБЛУКАЛИ. БУЛИ ВИПАДКИ, КОЛИ ДІТИ ХОВАЛИСЯ ВІД ШУКАЧІВ ЧЕРЕЗ ТЕ, ЩО БОЯЛИСЯ БУТИ ПОКАРАНИМИ.

Навчайте дітей, що необхідно вибрати велике дерево (або якийсь інший об’єкт) біля примітного місця і перебувати там. Повідомте дітей про необхідність кричати на шуми, що лякають їх. Якщо це звірі, вони злякаються та підуть геть. Це також допоможе швидше знайти їх тим, хто буде їх шукати.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Куди б ви не пряму­вали й де б ви не були, ви можете виявитися в екстремальних умовах, тому:

–      знайте приблизно маршрут своєї подорожі;

–      майте при собі пристосування для визначення сторін світу;

–      майте одяг, придатний для будь-яких погодних умов;

–      майте запас їжі, води, сірників та оснащення для захисту свого життя.

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ З ВОГНЕМ У ЛІСІ! БЕРЕЖІТЬ ЛІС!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *