Сьогодні в Трускавецькій міській лікарні в рамках проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» провели консультації пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями. Мешканці отримали змогу проконсультуватись в найкращих столичних спеціалістів, кардіохірургів Інституту ім.. Амосова. Прийом проводився з 10 години ранку. Зі слів пацієнтів, київські лікарі надали дуже ґрунтовні консультації, на кожного хворого витрачали стільки часу скільки це потребувало. Зазначимо, що прийом ще не завершився. Вже завтра медики проведуть аналогічний прийом в місті Турка, а прозвітують про зроблену роботу в Західному реабілітаційному центрі.

В Україні проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» проходить вже другий рік поспіль. Окрім консультацій для дорослих і дітей у Трускавецькій міській лікарні кращі кардіохірурги Інституту ім.. Амосова прочитали лекції по основним перспективним напрямкам в кардіології та кардіохірургії.

Сьогодні рівень смертності пов’язаний з хворобами серця зростає. Від інфаркту в регіонах помирає 30% населення. Це, як правило, спричинене відсутністю послідовності в державній політиці щодо цих проблем. Немає програм та дорожньої карти для лікарів. Також в державі мало кардіологічних центрів – сьогодні 1 кардіо-центр припадає на 2 мільйони населення.

Проте, Костянтин Руденко доктор медичних наук заступник директора НІССХ імені М.М. Амосова відзначив високий рівень медицини, зокрема кардіохірургії у Львові та області.

Разом з тим Костянтин Руденко розповів про досягнення Української медицини в галузі кардіохірургії та лікуванні серцево-судинних захворювань. Сьогодні добре розвивається акушерська кардіологія і кардіохірургія (операції на серці вагітним жінкам), малоінвазивна і мало травматична хірургія, фетальна (внутрішньоутробна) кардіохірургія (операції щодо усунення вад серця дітям в утробі матері), а також трансплантація серця.

Модератором конференції виступив Андрій Голдун, заступник департаменту охорони здоров’я ЛОДА. За його словами, в Дрогобицькому регіоні гостро стоїть питання щодо кардіологічних центрів. Зараз розглядається можливість започаткування трьох. Якщо вдасться знайти відповідне фінансування, один з таких центрів може бути в Дрогобичі, – розповів Андрій Голдун.

Привітати учасників та гостей з відкриттям медичної конференції прибув Андрій Кульчинський – міський голова Трускавця – «Я радий бачити колег з навколишніх міст, представників різних медичних закладів району. Хотілося б, щоб такі зустрічі мали продовження і стали правилом. Це гарна можливість для наших медиків краще познайомитись з сучасними методиками лікування серцевих хвороб та поділитись своїм досвідом». Андрій Кульчинський зазначив, що за останні роки проведені великі капіталовкладення в лікарню.Великої уваги приділили тим напрямкам, які є тотожні курорту. Оскільки Трускавець – бальнеологічний курорт, де лікують сечо-камяні, жовче-камяні хвороби, відповідно, у кінці 2014 року відкрили центр малоінвазивної хірургії та урології. Сьогодні в рази збільшилась кількість малоінвазивних операції: по урології в 4 рази, по хірургії у 2 рази, і зараз до Центру Урології звертаються пацієнти з області та з інших регіонів України, які хочуть провести операції в Трускавці.

«Важливо відзначити й те, що курорт-Трускавець це єдине в Україні, а може й у світі місце де проводиться малоінвазвне втручання, операція, та разом з тим післяопераційна профілактика Нафтусею. Це в рази ефективніше і дешевше. Гарною перспективою для міста може стати високотехнологічний медичний центр, який може бути як Всеукраїнським так і міжнародним. Для цього необхідно залучати міські, державні та спонсорські кошти. Цей проект може стати гарною ознакою прогресивності регіону на обласному та в Всеукраїнському рівні», – завершив Андрій Кульчинський.

Слід зазначити, що у Трускавецькій міській лікарні вже давно звертають велику увагу на первинну профілактику, – це дієвий метод, і, що важливо, дешевший ніж операції. Курорт відвідує велика кількість відпочивальників, які також входять в групу ризику серцево-судинних захворювань, відтак розвивається реанімаційне відділення міської лікарні. До того, Трускавець подав документи на конкурс японського посольства по програмі «Кусаноне» на закупівлю автоматичних дефібриляторів для громадських місць: парку, бювету, ринку і ін.

Залишити відповідь