Відповідно до статті 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу

          19 вересня 2016 року, 0 10.10 год. у середній загальноосвітній школі № 2 м.Трускавець заступник начальника відділу «Трускавецьке бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Галина Кітраль довела до відома та ознайомила керівництво школи та вчителів про відкриття бюро правової допомоги в м.Трускавці, вул. Данилишиних, 62 та запросила їх до співпраці.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (1950) закріплює право кожного «за браком достатніх коштів для оплати юридичної допомоги захисника – одержувати таку допомогу безоплатно, коли цього вимагають інтереси правосуддя».

Відповідно до статті 59 Конституції Україникожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Незважаючи на закріплення в статті 59 Конституції України права кожної людини на правову допомогу, особам з низьким рівнем доходів важко реалізувати закріплене право. Проблема реалізації права на правову допомогу малозабезпеченим особам є особливо актуальною для України на сьогоднішній день.

Сучасна концепція безоплатної правової допомоги в Україні обгрунтовується, що основною метою Концепції було проголошено створення засад для впровадження державної системи доступної та якісної правової допомоги, яка б відповідала потребам суспільства.

Тому питання надання безоплатної правової допомоги на сьогодні врегульованоЗаконом України «Про безоплатну правову допомогу», яким передбачено надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

  У рамках правопросвітництва у територіальних громадах бюро правової допомоги:

–         розповсюджує  інформацію у сфері захисту прав, свобод і законних інтересів громадян;

–         проводить тематичні семінари, лекції для визначених категорій осіб;

–         організовує інші інформаційно – просвітницькі заходи: тематичні вікторини, правові ігротеки, квести, інформаційні сесії, дискусійні круглі столи. 

Для забезпечення надання безоплатної первинної правової допомоги працівники бюро:

–         проводять особистий прийом  та облік осіб, які звертаються до бюро;

–         роз’яснюють положення законодавства у сфері безоплатної правової допомоги;

–         розглядають звернення осіб про надання безоплатної первинної правової допомоги (5 календарних днів);

–         надають правову інформацію, консультації та роз’яснення з правових питань;

складають заяви, скарги, інші документи правового характеру.  

Для реалізації такої функції, як забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, бюро:

–         приймає заяви про надання безоплатної вторинної правової допомоги;

–         допомагає у складанні таких заяв, здійснює їх реєстрацію.

Надання безоплатної вторинної правової допомоги включає:

–         представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; 

–         посвідчення довіреності, виданої особою на представництво її інтересів.

Крім цього, працівники бюро забезпечують доступ громадян до електронних сервісів Міністерства юстиції України шляхом:

– надання доступу до комп`ютерів з відповідним програмним забезпеченням;

– надання консультацій, роз`яснень правил пошуку та порядок отримання відомостей із зазначених сервісів.

Цілі діяльності відділу «Трускавецьке бюро правової допомоги»:

–         підвищення правової грамотності мешканців м.Трускавця та ін. громадян;

–         зменшення ризику обмеження доступу до права і правосуддя для найбільш соціально вразливих суспільних верств населення у зв’язку із недостатністю послуг адвокатів у сільській місцевості та малих містах шляхом запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді;

–         посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад;

–         сприяння більшому залученню територіальних громад до роботи сформованих ними органів місцевого самоврядування.

У чому полягає надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги?

Безоплатна первинна правова допомога охоплюватиме такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.  Вторинна безоплатна правова допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру.

Хто має право отримати ці види допомоги?

Безоплатна первинна правова допомога надаватиметься кожній особі, тобто громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, в тому числі біженцям, які перебувають під юрисдикцією України.

Безоплатну вторинну правову допомогу зможуть отримати: – малозабезпечені особи, тобто особи, середньомісячний сукупний дохід сім’ї якої нижчий суми прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;- діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї;- особи, до яких застосовано адміністративне затримання чи адміністративний арешт; підозрювані у вчиненні злочину особи, які затримані органами дізнання та слідства; особи, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту, та особи, у справах яких відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу України участь захисника є обов’язковою;- особи, яким законами України вже закріплено право на безоплатну правову допомогу, а саме:- особи, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту” (до моменту прийняття рішення про надання статусу біженця та у разі, якщо особа оскаржує рішення щодо статусу біженця)  – ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань (стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом);  – особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи (протягом розгляду справи в суді);  – особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку (протягом розгляду справи в суді); – особи, реабілітовані відповідно до законодавства України (стосовно питань, пов’язаних з реабілітацією).

До того ж, право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.

Трускавецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою:                                    м. Трускавець, вул. Данилишиних, 62 (район міської лікарні).

Графік роботи: Понеділок-п’ятниця

з 08:00 до 17:00

Тел.: (03247)-5-05-30; моб.: 099-29-63-194.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *