Степан Васильович Івасівка – корінний трускавчанин. Звання почесного мешканеця отримав у грудні 2002 року.

 Упродовж 1956-60 рр. навчався у Дрогобицькому технікумі нафти і газу, працював на посаді лаборанта. Вступив до Львівського медичного інституту. Ще студентом займався у науковому гуртку патофізіології під керівництвом онколога доцента А. І. Потопальського. Перша наукова публікація за його участю з’явилася вже на ІV курсі.

 Будучи студентом останнього курсу, Степан Івасівка приступив до роботи у Централізованій науково-дослідній лабораторії інституту, яку очолив у 1977 році. Першим вагомим здобутком став захист у 1974 році кандидатської дисертації «Характеристика процесу регресії експериментальних пухлин під дією тіофасфамідних похідних алкалоїдів берберину і сангвінарину».

 У лютому 1982 р. С. Івасівка повертається до своїх витоків на посаду старшого наукового співробітника щойно створеного відділу з вивчення механізмів фізіологічної дії мінеральних вод в Інституті фізіології ім. О.О. Богомольця, де пропрацював 23 роки. В грудні 1990 р. очолює лабораторію експериментальної бальнеології.

 Завдяки унікальному поєднанню геологічної і медичної освіти та наполегливій цілеспрямованій праці професор Івасівка зумів підняти моніторинг і експлуатацію родовища Нафтусі на рівень академічної науки, відновивши цим її первинну бальнеоактивість.

Неоціненною заслугою проф. Івасівки  перед бальнеологією є заснування ним у 1998 р. і редагування впродовж 2 років “Українського бальнеологічного журналу”, ідейним наступником якого у 1999 р. став часопис “Медична гідрологія та реабілітація”. Велику увагу Степан Васильович приділяє підготовці наукових кадрів. Окрім редагування журналу “Медична гідрологія 

та реабілітація”, він – член редколегії львівського часопису “Експериментальна та клінічна фізіологія і біохімія”. Впродовж 1995-98 рр. професор входив до складу спеціалізованої вченої ради при УкрНДІ медичної реабілітації, курортології і фізіотерапії, з 1999 р. до теперішнього часу – член медичної вченої ради при ЗАТ “Укрпрофоздоровниця”. 

 Професор є автором наукових монографій, які є вагомим внеском у вивчення мінеральних вод.

 У травні 2004 року за вагомий внесок у розвиток вітчизняної та світової фізіологічної науки та з нагоди 70-річчя заснування Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця професора С.В. Івасівку нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України з врученням пам’ятного знака.

 Сьогодні Степан Васильович святкує 75-річчя. Від усієї громади вітаємо видатного науковця ювілеєм! Бажаємо міцного здоров’я, довгих років життя, достатку та мирного неба над головою!

Залишити відповідь

Перейти до вмісту