В час світлої октави Різдва Христового Трускавець отримав приємний Різдвяний подарунок. Як зазначив міський голова Андрій Кульчинський, на сьогоднішній сесії «прийнято чергове доленосне рішення для нашої громади». Мова про будівництво нового потужного заводу мінеральних вод. Але про все за порядком.

28 грудня проходила остання в 2023 році LX позачергова сесія Трускавецької міської ради. Оскільки депутатських запитів не було, то після виконання Державного Гімну України та затвердження порядку денного відразу приступили до розгляду тих двох десятків питань, які назбиралися від часу проведення попередньої сесії.

Першими доповідали начальниця управління комунальної власності Ольга Сегер та начальниця управління праці та соціального захисту населення Віра Ільницька.

Два рішення «Про розгляд заяв про передачу основних засобів» – це про допомогу Трускавецької міської ради двом військовим частинам у вигляді безпілотних літальних апаратів MAVIC. БПЛА придбані за кошти міського бюджету. Це лише маленька часточка з того, що робиться владою міста для підтримки ЗСУ, маленька лепта з тих мільйонних видатків, які наша Трускавецька громада відриває від інших потреб та мобілізує задля головної мети – нашої Української Перемоги.

Наступне питання – затвердження Статуту КП «Редакція міського радіомовлення» в новій редакції. Причина – зміна розміру статутного капіталу, котрий збільшується до 500 тис. грн.

Чергові два питання стосувалися соціального захисту, а саме надання адресної грошової допомоги на покриття витрат на житло і комунальні послуги особам з інвалідністю  Трускавецької міської територіальної громади та надання щомісячної грошової  компенсації на оплату житлово-комунальних послуг деяким категоріям громадян Трускавецької міської територіальної громади на 2024 рік.

Також сесія підтримала внесення змін в рішення Трускавецької міської ради № 315 від 04.02.2021 р.  «Про затвердження Положень управлінь, відділів та інших виконавчих органів Трускавецької міської ради». В Положення про управління праці та соціального захисту населення ТМР вводяться поняття «захисники та захисниці України», а також «надавач соціальних послуг».

Та найголовнішим питанням сьогоднішньої сесії і одним з найважливіших рішень, прийнятих радою в 2023 році, стало рішення «Про  надання дозволу на розроблення містобудівної документації «Внесення змін в генеральний план м. Трускавець Трускавецької територіальної громади Дрогобицького району Львівської області поєднаного з детальним планом території окремої частини населеного пункту в районі вул. Городище», котре доповідав начальник відділу містобудування та архітектури управління містобудування, архітектури та землекористування ТМР Зіновій Кушнір. Мова про дозвіл групі компаній «Трускавецька» на початок проходження шляху з проектування і будівництва нового заводу мінеральних вод, який планують розмістити на території Боберні, поряд з річкою Солониця, котра впадає у Трускавецьке водосховище.

Представник групи «Трускавецька», радник акціонерів з юридичних і регуляторних питань Юрій Вахель представив депутатам та всім присутнім на сесії презентацію, в якій докладно окреслено що ж планується.

Передісторія питання така: заводи «Аква-Еко» та «ТСБ» «затиснуті» територіями з обмеженнями (колія, ліс, земля державної власності тощо) і не можуть значно збільшити свої потужності. Тож для перспективного розвитку компанія «Трускавецька» вирішила побудувати новий завод, куди з часом буде перенесено виробництво – власне на тому місці, де є обрана ними приватна земельна ділянка, значно вище від питного озера.

Індустріальний парк чистих технологій може стати тією мрією громади, яку з різних причин не вдалося реалізувати на цій ділянці попереднім керманичам міста. Завод мінвод може і має стати локомотивом індустріального парку, до якого в майбутньому приєднаються інші інвестори у чисті технології.

«Трускавецька» збільшить видобуток з 300 тис. пляшок на добу до 1 мільйона, тобто втричі. В бюджет поступить теж втричі більше податків. Перенесення потужностей буде поетапним та поступовим. Інвестор – іноземний, концепцію заводу розробляла німецька компанія. Екологія – в найвищому пріоритеті, як в ЄС.

«В акціонерів є амбіції, щоб віддати воді «Трускавецька» належну їй славу», – зазначив Юрій Вахель.

Плюсів багато – це створення нових робочих місць, вищі зарплати, збільшення податкових надходжень у казну міста та держави, «запуск» незадіяної і наразі «мертвої» території, заходи із збереження водних ресурсів, будівництво моста через річку Солониця, котрий забезпечить під`їзд до заводу та є потенційним початком альтернативної (неофіційної) дороги на Орів. Ну і, звісно, імідж курорту – марка води «Трускавецька», котра де-факто є найстарішою маркою мінвод в Україні (з 1827 року), набуде більшої ваги та сприятиме популяризації самого Трускавця як курортної столиці України.

Дозвіл на розроблення містобудівної документації – це ще не будівництво заводу. Мають бути стратегічна екологічна оцінка проекту, громадські слухання, експертиза проекту. Ключові наступні кроки – на одному з фото з презентації.

Свої застереження, зауваження та пропозиції під час обговорення висловили депутати Богдан Габшій, Юрій Наконечний, Роман Бучкович. Вони стосувалися згадуваної вже дороги на Орів, водопостачання та каналізування майбутнього заводу, екологічних, економічних та земельних питань.

Розмова вийшла доволі конструктивною, Юрій Вахель відповів на запитання учасників дискусійного процесу. Допомагав йому в цьому новий директор заводу «Аква-Еко», фахівець з інженерно-технологічних питань Володимир Дармоход. В результаті «за» рішення проголосувало 18 депутатів.

Після розгляду наступних питань порядку денного щодо земельних ділянок на території Станилі та Орова депутати з почуттям добре виконаного обов’язку та чистою совістю розійшлися по домівках, щоб зібратися на наступну сесію вже в новому 2024 році.

Перейти до вмісту