13141211Жирний четвер або Масний четвер — у християнському календарі останній четвер перед Великим постом, відомий також як Запусти у  Польщі та у католицькій частині Німеччини. За традицією, у цей день дозволяється переїдання. Найпопулярніші страви – пончики та хрустики.

Старопольське прислів’я говорить: ˮСказав Бартек, що сьогодні ˮТлустий чвартекˮ, жінка ж йому віру мала та й пончиків наготувалаˮ. За одною із народних прикмет, якщо хтось у Жирний четвер не з’їсть жодного пончинка, далі в житті йому не щаститиме.

25 лютого 2020 р. учні 9-Б класу СЗШ №3 м.Трускавця (класний керівник і вчитель польської мови Машненко Н.Т.), вивчаючи традиції та звичаї Польщі, провели урок – вечірку. Школярі дізналися багато нового про цей день, історію його походження. Цікавий та креативний урок супроводжувався конкурсами, піснями і танцями.

Перейти до вмісту