Депутати звернулись до органів державної влади щодо ситуації, яка склалась на стебницькому «Полімінералі»

Трускавецькі депутати проголосували за звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо зсуву ґрунту неподалік Стебника. Окрім причин та наслідків обвалу карстових порід у зоні рудника №2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», у документі  викладено пропозиції  про заходи безпеки, яких необхідно вжити найперше, з метою убезпечити мешканців регіону від можливих наслідків провалля.

Текст звернення

Президенту України

Верховній Раді України

Кабінету Міністрів України

Ми, депутати Трускавецької міської ради, глибоко стурбовані подією, яка мала місце 30 вересня 2017 року, а саме відбувся обвал карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ “Стебницьке гірничо-хімічне підприємство “Полімінерал”. Як зазначили в Державній екологічній інспекції у Львівській області, зсув відбувся через невиконання приписів підприємством.

 Упродовж останніх кількох років Львівська обласна рада, Дрогобицька района рада та інші органи місцевого самоврядування  неодноразово звертали увагу центральних органів державної влади України на негативні обставини діяльності на території Львівської області ПАТ “Стебницьке гірничо-хімічне підприємство “Полімінерал”. На жаль, відповідної реакції на дані звернення не було. Байдужість Фонду державного майна України, який виступав організатором відчуження з державної власності цього підприємства, призвела до негативних екологічних наслідків, техногенних аварій та загрожує подальшим погіршенням ситуації.

 Уже сьогодні потрібні значні кошти для ліквідації наслідків такої бездіяльності та уникнення можливих негативних процесів руйнування інфраструктури, яка забезпечує життєдіяльність населених пунктів, розташованих у районі підземних виробіток.

Окрему увагу хочемо звернути на транспортне сполучення з курортним містом Трускавець. А саме – ділянка дороги Т1402 Пісочне-Східниця проходить в межах гірничого відводу рудника №2, який на сьогоднішній день і несе найбільшу загрозу. Так відповідно до геофізичних досліджень науковців дана дорога на відрізку Дрогобич-Трускавець зазнає негативного впливу від процесів які мають місце в руднику №2, відбувається деформація дорожнього полотна, а утворення розколів несуть загрозу для мешканців даного регіону.

Враховуючи масштаби проблеми та важливість її вирішення в найкоротші строки, звертаємось до Вас із пропозиціями:

Створити урядову комісію з метою напрацювання комплексного підходу для вирішення проблем, створених діяльністю підприємства ПАТ “Стебницьке гірничо-хімічне підприємство “Полімінерал”.

Виділити з резервного фонду Державного бюджету України кошти для ліквідації негативних наслідків діяльності ПАТ “Стебницьке гірничо-хімічне підприємство “Полімінерал”, а саме: розробки ПКД та будівництва об’їзної дороги на ділянці Дрогобич – Трускавць, яка передбачена генеральним планом с.Модричі.

Доручити Фонду державного майна України вжити усіх необхідних дій для юридичного вирішення ситуації, що виникла внаслідок невиконання умов відчуження з державної власності ПАТ “Стебницьке гірничо-хімічне підприємство “Полімінерал”, у тому числі розглянути можливість розірвання відповідного договору.

Державній службі геології та надр України призупинити дію спеціального дозволу на користування надрами Стебницького калійного родовища з метою внесення змін в режим його експлуатації.

Залишити відповідь