Нові правила прописки – що треба знати


Від 4 квітня, для українців змінюються правила реєстрації місця проживання. Почав діяти Закон України, згідно з яким органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації будуть реєструвати місце проживання українців і знімати їх з реєстрації.

За даними статистики, у нашій державі майже половина працездатного населення віком від 25 до 45 років проживає не за місцем реєстрації. А отже, вони часом змушені вдаватися до корупційних схем, щоб отримати медичні чи адміністративні послуги. Виникають також складнощі під час голосування на виборах. Фактична відсутність відомостей про реєстрацію громадян створює й інші проблеми: поліція не може знайти злочинця, міністерство охорони здоров’я не може порахувати, скільки потрібно дільничних лікарів та місць у лікарні, Міносвіти – не знає, скільки місць потрібно у школах та дитсадках. З цього починається некоректне державне планування.

Тож метою змін було спростити систему реєстрації, але зробити її обов’язковою.

Які послуги надаватиме місцеве самоврядування
1. Надання інформації з Державного земельного кадастру.
З 1 березня 2016 року змінилися умови ведення та користування даними Державного земельного кадастру. Ці дані згідно з законом тепер матимуть право надавати посадові особи органів місцевого самоврядування, адміністратори центрів надання адміністративних послуг. Інформація з Державного земельного кадастру також надаватиметься в електронній формі нотаріусам і державним реєстраторами прав.
2. Реєстрація фізичних та юридичних осіб.
Згідно з законом про зміни, громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати його. При цьому під час реєстрації на новому місці можна одночасно знятися з реєстрації на старому.
З 4 квітня реєструвати місце проживання громадян будуть місцеві органи самоуправління (у центрах надання адмінпослуг). З травня ці функції будуть виконувати спеціальні органи, створені при районних адміністраціях міст: замовник звертатиметься у центр надання адмінпослуг, де заповнюватиме відповідні бланки документів, адміністратор їх прийматиме, а орган реєстрації реєструватиме. І у центрі адмінпослуг людина отримає готові документи.

Документи для реєстрації:
– письмова заява;
– документ, до якого вносяться відомості про місце проживання;
– квитанція про сплату адміністративного збору;
– документи, що підтверджують право на проживання в житлі, перебування або взяття на облік у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту, проходження служби у військовій частині, адреса яких зазначається під час реєстрації;
– військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

Ціна:
– у разі звернення особи протягом встановленого цим Законом строку — у розмірі 0,0085 розміру мінімальної заробітної плати;
– у разі звернення з порушенням строку — у розмірі 0,0255 розміру мінімальної заробітної плати.
Якщо місце проживання реєструється одночасно зі зняттям з попереднього місця проживання, то адміністративний збір стягується лише за одну адміністративну послугу та зараховується до місцевого бюджету за новим місцем проживання.

Реєстрація орендарів
Наймачі квартири тепер повинні повідомити державу про своє фактичне місце проживання, вказавши в якості реєстрації в тому числі і адресу найманого житла. Але це не значить, що орендарі зможуть “приватизувати” собі житло. По-перше, реєстрація у помешканні в якості власника вимагає підтвердження – потрібно мати відповідні документи на житло. По-друге, реєстрація за певним місцем проживання не надає права проживання, це лише декларація про фактичне місце перебування особи. Якщо з якихось причин орендодавець змушений виселити наймачів з помешкання – він зможе це зробити у встановленому законом порядку. Зняти з реєстрації мешканця, що виїхав, так само можна шляхом подання відповідної заяви.

При цьому громадяни несуть адміністративну відповідальність за невчасне подання даних про зміну місця фактичного проживання, а також – за подання неправдивої інформації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *