З 1 травня, на підставі внесених 26 квітня 2017 року Урядом змін у Постанову № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», діє оновлена програма житлових субсидій.

На основі змін управлінням праці та соціального захисту населення з травня буде проведено перепризначення субсидій на наступний рік без звернень громадян та розраховано її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

Однак  отримувачі субсидій повинні пам’ятати про необхідність повідомляти протягом місяця  управління соціального захисту про всі зміни, що впливають на розмір субсидії, наприклад:

  • – складу зареєстрованих у житлі, при зміні місця реєстрації;
  • – соціального статусу членів сім’ї: отримання групи інвалідності, відповідно і пенсії, реєстрації в центрі зайнятості, вступу до навчального закладу, реєстрації як фізичної особи-підприємця, тощо;
  • – про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;
  • – набору комунальних послуг. Наприклад, відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне.

Важливо! З 1 травня 2017 року Урядом визначено, що перерахунок житлової субсидії буде проведений тільки тим отримувачам, які не мають суми простроченої понад два місяці заборгованості за житлово-комунальні послуги. У разі отримання від надавачів житлово-комунальних послуг інформації про заборгованість субсидія не буде перепризначена на новий термін.

За наявності у отримувачів субсидій такої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг,  субсидія на наступний період 2017-2018рр. призначатиметься управлінням праці та соціального захисту населення за умови її погашення або оформлення договору реструктуризації боргу.   

З 1 травня для пенсіонерів, інвалідів, інших непрацездатних людей збільшено соціальну норму, за якою надається житлова субсидія. Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір субсидії, збільшується з 48,87 кв. м. або 62.52 кв.м. до 75 кв. м.

Змінено також терміни опалювального періоду для індивідуального опалення. Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.   

З 1 травня 2017 року змінено період врахування доходів для призначення субсидії.  Якщо раніше доходи враховувалися за попередній календарний рік, що передував місяцю звернення, то з травня доходи будуть враховуватися за останні 4 квартали, що передують місяцю звернення. Для прикладу, громадянам, яким субсидія буде перепризначатися з травня 2017 року, для розрахунку братимуться до уваги доходи з квітня 2016 року по березень 2017 року включно.  

Як і раніше, беруться до уваги доходи без урахування податку з доходів фізичних осіб.

    Для осіб, у яких відсутні доходи, для розрахунку субсидії дохід визначається на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії ( на сьогодні – 3200 грн).

Додатково повідомляємо, що в місті програмою житлових субсидій охоплено 11 514 трускавчан, які проживають у  4630 домогосподарствах. З них 2929 сімей мають у складі пенсіонерів, непрацездатних осіб, 1479 – сім’ї з дітьми. Загальний розмір субсидій в опалювальний період становив 8,5 млн.грн. щомісячно. В середньому протягом опалювального періоду 2016-2017рр. одне домогосподарство  отримувало у вигляді зменшення нарахувань за спожиті житлово-комунальні послуги 1825 грн.

Абсолютно всім сім’ям було призначено  субсидію по квітень місяць 2017 року включно. А з травня 2017 року усім отримувачам житлових субсидій Трускавця управлінням праці та соціального захисту населення субсидія буде перерахована без звернень громадян.

Також зазначаємо, що прийом документів на призначення субсидії триває. Особи, які ще не отримують субсидію, можуть подавати заяву та декларацію особисто, поштою або в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи з накладенням електронного цифрового або електронного підпису. Для осіб, які вперше звертатимуться за призначенням субсидії, наявність заборгованості за житлово-комунальні послуги не впливатиме на право на призначення житлової субсидії.

   Повторно повинні звертатися орендарі житлових приміщень, а також ті особи, у яких відбулися зміни в складі зареєстрованих або фактично проживаючих осіб.

      Додаткову інформацію з питань призначення житлових субсидій можна отримати за телефоном гарячої лінії 5-41-93 або в громадській приймальні управління праці та соціального захисту населення Трускавецької міської ради.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту