Шановні громадяни та гості міста!
З настанням літа зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції, тому всім необхідно знати наступне, щоб уникнути інфікування:
1. Підтримуйте чистоту в приміщеннях:
• Ретельно мийте руки з милом, перед прийомами та приготуванням їжі, після туалету, проїзду у громадському транспорті, після прогулянок.
• Мийте гарячою водою всі поверхні і кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.
2. Мийте посуд гарячою водою з додаванням миючих засобів.
3. Мийте овочі та фрукти гарячою водою.
4. Захищайте кухню та продукти від комах, гризунів і інших тварин. Відокремлюйте сире і приготоване:
• Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів.
• Для обробки сирих продуктів користуйтесь окремими кухонними приладами і приладдям, такими, як ножі і обробні дошки.
• Зберігайте продукти у закритому посуді для запобігання контакту між сирими і готовими продуктами. Добре просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця, морепродукти.
• Під час приготування м’яса або птиці зауважте, що їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими.
5.Ретельно підігрівайте приготовані продукти, оскільки теплова обробка продуктів при температурі не нижче 70° C може зробити їх значно безпечнішими для вживання.
6. Харчові продукти і страви, на які необхідно звертати особливу увагу, містять м’ясний фарш, м’ясні рулети, великі шматки м’яса і цілісні тушки птиці.
• Не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш, ніж на дві години.
• Відразу охолоджуйте всі приготовані страви та харчові продукти, які швидко псуються (бажано нижче 5° C).
• Тримайте приготовані страви гарячими (вище 60° C) аж до сервіровки столу.
• Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику.
• Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
• Вживайте продукти, піддані обробці з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко.
• Обробляйте фрукти, овочі, зелень окропом, ретельно мийте під проточною водою. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.
• Не вживайте продукти із закінченим терміном придатності.
7. Під час відпочинку на природі, подорожуючи, не споживайте продукти, які швидко псуються і мають невеликий термін придатності: молочні, м’ясні, салати заправлені сметаною або майонезом, кондитерські вироби, особливо ті, що містять кремову начинку.
8. Вживайте кип’ячену воду, не вживайте воду з джерел, струмків, відкритих водойм. Під час купання не заковтуйте воду.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (підвищення температури, блювота, пронос, біль у животі) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Пам’ятайте, що самолікування небезпечне для здоров’я!
Знати — значить вміти попередити !