Шановні громадяни та гості міста!

З настанням літа зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції, тому всім необхідно знати наступне, щоб уникнути інфікування:

    1. Підтримуйте чистоту в приміщеннях:

     • Ретельно мийте руки з милом, перед прийомами та приготуванням їжі, після туалету, проїзду у громадському транспорті, після прогулянок.

     • Мийте гарячою водою всі поверхні і кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.

    2. Мийте посуд гарячою водою з додаванням миючих засобів.

    3. Мийте овочі та фрукти гарячою водою.

    4. Захищайте кухню та продукти від комах, гризунів і інших тварин. Відокремлюйте сире і приготоване:

  • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів.

 • Для обробки сирих продуктів користуйтесь окремими кухонними приладами і приладдям, такими, як ножі і обробні дошки.

 • Зберігайте продукти у закритому посуді для запобігання контакту між сирими і готовими продуктами. Добре просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця, морепродукти.

  • Під час приготування м’яса або птиці зауважте, що їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими.

5.Ретельно підігрівайте приготовані продукти, оскільки теплова обробка продуктів при температурі не нижче 70° C може зробити їх значно безпечнішими для вживання.

6. Харчові продукти і страви, на які необхідно звертати особливу увагу, містять м’ясний фарш, м’ясні рулети, великі шматки м’яса і цілісні тушки птиці.
  

  • Не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш, ніж на дві години.
 • Відразу охолоджуйте всі приготовані страви та харчові продукти, які швидко псуються (бажано нижче 5° C).

  • Тримайте приготовані страви гарячими (вище 60° C) аж до сервіровки столу.

  • Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику.

  • Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

  • Вживайте продукти, піддані обробці з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко.

  • Обробляйте фрукти, овочі, зелень окропом, ретельно мийте під проточною водою. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.

  • Не вживайте продукти із закінченим терміном придатності.

7. Під час відпочинку на природі, подорожуючи, не споживайте продукти, які швидко псуються і мають невеликий термін придатності: молочні, м’ясні, салати заправлені сметаною або майонезом, кондитерські вироби, особливо ті, що містять кремову начинку.

8. Вживайте кип’ячену воду, не вживайте воду з джерел, струмків, відкритих водойм.   Під час купання не заковтуйте воду.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (підвищення температури, блювота, пронос, біль у животі) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Пам’ятайте, що самолікування небезпечне для здоров’я!

Знати — значить вміти попередити !

 

 

Залишити відповідь

Перейти до вмісту