Трускавецький МВ ГУ ДСНС України у Львівській області закликає!!!!

За прогнозами синоптиків, початок місяця обіцяє бути теплим і дощовим, а температура повітря коливатиметься в межах 8-14 градусів тепла. А от друга половина першого весняного місяця може бути прохолоднішою.

За умов потепління і танення снігу збільшується ймовірність нещасних випадків на водоймах. Не зважаючи на потенційну небезпеку, любителі зимової рибалки продовжують збиратися на риболовлю, а дорослі й діти влаштовують прогулянки по льоду. На кризі рибалок не меншає, навіть коли температура сягає 10 градусів тепла, на ставку їх найбільше на вихідних. Тим часом, Трускавецький МВ ГУ ДСНС України у Львівській області закликає не виходити на крихкий лід. Адже небезпеку становить навіть крига, товщина якої менша 7 сантиметрів.

Ранньої весни крига під дією сонця і талої води стає пористою і слабкою. Тож існує небезпека провалитися під неї. Крига тонка і там, де б’ють джерела, де струмок впадає в річку. Особливо обережно слід спускатись з берега: крига може нещільно з’єднуватися із сушею, можливі тріщини, під кригою може бути повітря. Крига може бути неміцною біля стоку води, вона тонка або крихка, насамперед, поблизу кущів, очерету, під товстим шаром снігу, у місцях, де водорості вмерзли в неї.

Небезпека виникнення нещасних випадків під час підвищення температури повітря і танення криги значно зростає. Через зміну погодних умов (відлига, різка зміна напрямку вітру) може статись відривання криги. У такому випадку не можна панікувати. Для збереження рівноваги необхідно присісти, не наближатися до краю криги і кликати на допомогу. Не можна перестрибувати з однієї крижини на іншу.
         Якщо ви опинились на кризі, то пересуватись треба вже протоптаними стежкам або по слідах на ній. Якщо їх немає, то маршрут свого руху необхідно продумати заздалегідь. Переконайтесь у безпечності переходу. Подивіться, чи немає підозрілих місць на кризі. Бажано мати палицю, щоб перевіряти міцність льоду. Якщо після першого удару палицею на ньому з’являється вода або якщо ви його пробили, то негайно повертайтесь на те місце, звідки прийшли. Причому перші кроки треба робити, не відриваючи ступні від льоду. Не перевіряйте міцність льоду ударом ноги!
Якщо ви опинились у крижаній пастці й провалилися під лід, то широко розкиньте руки по краях льодового пролому й намагайтеся не зануритися під воду з головою. Дійте рішуче, не панікуйте! Не робіть різких рухів, вибирайтесь на кригу, наповзаючи на неї грудьми і по черзі витягайте на поверхню ноги.
     Вибравшись із льодового полону, намагайтесь поповзом рухатись у той бік, звідки прийшли, оскільки там міцність льоду вже перевірена. Незважаючи на те, що у вас з’явиться бажання побігти і таким чином зігрітись, не втрачайте пильності і спокійно рухайтесь аж до самого берега.
     Не забувайте, що відправлятися на водойми поодинці небезпечно! Намагайтесь завжди повідомляти своїм рідним про ваше місцезнаходження.
       Будьте обережними на кризі! З огляду на нестійкі погодні умови та відлигу, зовсім відмовтесь від виходу на неї. Батьки, пильнуйте за дітьми, не дозволяйте їм гратися на льоду, проводьте з ними профілактичні бесіди!

Залишити відповідь

Перейти до вмісту