Щодо застосування спрощеної системи оподаткування платниками третьої групи


З 1 січня 2016 року набрали чинності зміни щодо застосування спрощеної системи оподаткування, внесені Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-
VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Зокрема, для третьої групи зменшено з 20 до 5 мільйонів гривень граничний обсяг отриманого протягом календарного року доходу, що дає право працювати на цій групі, та на 1% збільшено ставки: 3% доходу для платників ПДВ і 5 % доходу  для неплатників ПДВ.

У звязку з цим Державна фіскальна служба України розяснила порядок застосування спрощеної системи цією категорією платників єдиного податку:

«Суб’єкти господарювання – фізичні особи – платники  єдиного податку, які в 2015 році отримали доходи понад 5 млн. грн., але не перевищили обсяг доходу 20 млн. грн., не втрачають право застосовувати спрощену систему оподаткування в 2016 році. 

Водночас, якщо фізичні особи – підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування протягом 2016 року, отримають доходи обсягом більше 5 млн. грн., такі  платники будуть зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому відбулося таке перевищення». 

Такий самий підхід застосовується і для платників єдиного податку третьої групи – юридичних осіб.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *