Що таке монетизація субсидій та як вона діє ?

До 2019 року допомога держави на оплату ЖКГ – субсидія – надходила надавачам комунальних послуг безпосередньо на особові рахунки людей. При запровадженні монетизації, з січня 2019 року вся сума допомоги для нових одержувачів субсидії (тих, які вперше звернулись після 1 січня 2019 року ) надходить безпосередньо на банківський рахунок субсидіанта у державному банку АТ «Ощадбанк», а ті одержувачі, яким субсидія призначена на поточний опалювальний період до 31 грудня 2018 року вже у березні отримають суму, нарахованих субсидій за лютий місяць, готівкою на руки.

Тобто, сьогодні в Україні паралельно діють безготівкова та готівкова моделі виплати субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Безготівкова форма діє відповідно до Постанови за № 1176, яку Кабінет Міністрів України схвалив 27 грудня 2018 року. З 1 січня 2019 року виплату субсидій таким шляхом отримують ті домогосподарства, яким субсидію призначили вперше після 1 січня 2019 року. Їм субсидія від держави надходить на їх персональний обліковий запис в Ощадбанку. Банк розраховується за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформує SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комунальні послуги.

Житлова субсидія у готівковій формі, починаючи із нарахованої за лютий 2019 року субсидії, (відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №62 від 06.02.2019 року) надаватиметься тим громадянам, які звернулися за призначенням житлової субсидії до 31 грудня 2018 р., а також тим, що звернулися після 1 січня 2019 р., але субсидія їм призначена з 2018 року.

Виплата житлових субсидій у готівковій формі здійснюватиметься, починаючи з березня 2019 року, Міністерством соціальної політики України :

особам, які одержують пенсії, – через Пенсійний фонд України шляхом перерахування органами Пенсійного фонду України коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”, де особа одержує пенсію. При цьому виплата субсидії буде проводитись одночасно з виплатою пенсії;

особам, які не одержують пенсії, – через АТ “Ощадбанк” шляхом перерахування коштів через платіжну систему “Система термінових переказів “Швидка копійка” або шляхом зарахування на поточні рахунки, відкриті в АТ “Ощадбанк”.

Для громадян, які отримають житлову субсидії у готівковій формі, з березня таке поняття як обов’язковий платіж скасовується. Платіжка прийде без відображення субсидії. Субсидіанти отримають всю суму допомоги на руки і мають самостійно розрахуватися за спожиті у лютому комунальні послуги. Монетизована субсидія, яка залишиться після оплати комуналки, може бути використана на власний розсуд домогосподарства.

Зміни стосуються лише алгоритму виплати житлової субсидії. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Розмір субсидії й надалі залежить лише від двох факторів – від розміру витрат на комунальні послуги та від доходів громадян.

Додатково зазначаємо: в м. Трускавці у березні місяці цього року 1995 сімей отримає житлову субсидію у готівковій формі. Зокрема, для 1393 сімей кошти нарахують на пенсійні рахунки, 602 сім’ї отримають кошти через АТ «Ощадбанк».

Загальна сума нарахованих трускавчанам субсидій у готівковій формі за лютий – понад 3,13 млн. грн. Середній розмір виплати на одну сім’ю становитиме 1570 грн.

41 сім’ї. які звернулися за призначенням житлової субсидії вперше після 1 січня 2019 р, призначено житлову субсидію у безготівковій формі ( субсидія надається шляхом перерахування коштів в АТ “Ощадбанк” на спеціальні рахунки) .

Залишити відповідь

Перейти до вмісту