Трускавецький дельфінарій безкоштовно оздоровлює дітей з особливими потребами

У рамках соціального проекту Розважально-оздоровчий комплекс з дельфінами «Оскар» оздоровлює трускавецьку малечу з особливими потребами. Так, протягом минулого року 32 дитини з проблемами розвитку безкоштовно відвідали сеанси дельфінотерапії.

Благодійний проект з оздоровлення особливих діток діє під патронатом очільника цього курорту Андрія Кульчинського в рамках підписаної угоди між дельфінарієм «Оскар» та Трускавецькою міськрадою. Координує проект місцевий Центр соціального захисту для сім’ї, дітей та молоді.

Як розповідає директор Центру соцзахисту Надія Онаць, процедура скерування трускавецьких діток на сеанси з дельфінотерапії відбуваються наступним чином: батьки звертаються до них із письмовою заявою про те, що бажають отримати безкоштовне оздоровлення своїм діткам за допомогою дельфінів, подають довідки з відповідними діагнозами і документ, що засвідчує місце реєстрації дитини у місті Трускавець. А далі, Центр готує листа за підписом мера і скеровує його до дельфінарію.

«Процедура подачі заявки на безкоштовну дельфінотерапію для таких діток доволі проста. Головне мати бажання, а бажання мають і батьки, і їхні дітки. Вони з нетерпінням чекають своєї черги на сеанс. Тим паче, що є позитивні зміни у кожної  дитини вже після першої процедури – хтось із них став спокійніший, а хтось почав добре спати, тощо. Тому ми дуже радіємо, що у Трускавці є свій дельфінарій і безумовно дуже задоволені від співпраці із ним. Адже і в нас, і в батьків є надія на те, що дітки матимуть шанс покращити своє здоров’я», – наголосила Надія Онаць.  

Безкоштовні сеанси з дельфінотерапії відвідали діти різного віку – від чотирьох до 16 років, розповідає кандидат психологічних наук, спеціаліст з дельфінотерапії Ярослав Моргун. За його словами, дітки приходили з різними проблемами: затримками психофізичного розвитку, синдром Дауна, захворюваннями опорно-рухового апарату. Але найскладніше було працювати з аутичними дітками, зізнається психолог.

«До прикладу, у нас була дівчинка, яку батьки не підготували до зустрічі із дельфінами. Відповідно вона почала кричати вже у дверях дельфінарію. На щастя, ці унікальні тварини дуже комунікабельні, розумні та веселі і вони обожнюють спілкуватися з дітками. Тому вже під час знайомства із ними дитина заспокоїлася і нам вдалося провести сеанс», – зазначив Я.Моргун.

Спеціаліст наголошує, що дельфіни мають колосальний вплив на психологічний стан людини, а особливо дитини. При спілкуванні з цими тваринами малеча отримує хороші емоції, заряджається позитивом. А це в свою чергу полегшує і пришвидшує лікувальний процес, який проходить дитина. «Дельфінотерапія є чудовим супутником лікування діток з фізичними чи психологічними вадами. Крім того, не потрібно забувати про те, що унікальний ультразвук, яким володіють дельфіни, позитивно впливає на кору головного мозку людини. Відтак, часто вже після першого сеансу у дітей спостерігається спокійний сон, зникає дратівливість, з’являється апетит і т.д.», – каже Ярослав Моргун.

Він також додав, що це лише перший етап з оздоровлення трускавецьких діток, адже дельфінарій на цьому не зупиняється і планує продовжувати систематичну реабілітацію цих дітей на благодійній основі. «У перспективі кожна дитина буде мати змогу проходження повноцінного курсу», – наголосив спеціаліст. 

Водночас Надія Онаць додала, що станом на сьогодні вже є бажаючі повторно пройти сеанси з дельфінотерапії. «Якщо минулого року 32 дитини пройшли такі сеанси, то вже сьогодні у нас є п’ять заяв від батьків про те, що вони бажають знову відвести своїх дітей на дельфінотерапію. Тому зараз готуються документи на них», – каже вона.

На останок варто також додати, що окрім дельфінотерапії трускавецькі діти з особливими потребами мають змогу безкоштовно переглядати шоу-вистави. «З нагоди Міжнародного дня інваліда, який відзначається на початку грудня, дельфінарій запросив цих дітей на своє шоу. Зі свого боку ми ще підготували дітям подарунок у вигляді дельфіна, тож дітвора була неймовірно щаслива. Батьки і їхні діти взагалі не очікували такої уваги до них, тому вони вийшли з дельфінарію настільки задоволені і радісні, що словами не передати. Їхній вдячності не було меж», – зазначила Н.Онаць. 

Залишити відповідь