В Трускавці, за участі спеціалістів структурних підрозділів міської ради, дотичних до роботи з внутрішньо переміщеними громадянами та вирішення їх проблемних питань, і іншими структурами-партнерами, проведено соціальну тренінг-гру «Переселенська блуканина».

Мета гри – підвищити рівень обізнаності мешканців місцевих громад про реальне становище внутрішньо переміщених осіб; сприяння формуванню толерантного ставлення до внутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах та в суспільстві в цілому; залучити правозахисні громадські організації, які працюють в інших сферах, до вирішення проблем переселенців; сприяти зменшенню стигми та дискримінації щодо внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які мешкають на тимчасово непідконтрольних територіях.

Модерувала гру Оксана Яковець – радник Міністерства соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб у Львівській області: «З цією категорією людей працюємо майже чотири роки, можна сказати, що ми вже звикли до переселенців. Щодня надаємо допомогу тисячам внутрішньо переміщених осіб. Так,  ми співчуваємо їм, намагаємося зрозуміти, але ми не можемо уявити що вони відчувають, з якими труднощами на своєму шляху вони стикаються. Ця гра розроблена для нас, фахівців. Бавлячись у неї ми пройдемо їхній шлях від прийняття доленосного рішення про переїзд до життя у новому середовищі. Комусь доведеться починати спочатку, комусь пощастить більше. Цей проект – симуляція досвіду, який є у 1,7 млн наших співгромадян, і, на щастя, немає у нас, можливість краще зрозуміти переселенців, їхні потреби та знайти найкращі шляхи їх вирішення».

Окрім участі у грі фахівці мали можливість задати Оксані Яковець суперечливі питання щодо оформлення документів для переселенців.

Залишити відповідь