За круглим столом про сплату єдиного внеску з підприємцями

Відбулося засідання «круглого столу» з актуальних питань адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Цей захід відбувся за участю  начальника Трускавецького відділення Дрогобицької ОДПІ  Коржа Р.Д.,  завідувача сектору обслуговування платників Ключко Л.І., завідувача сектору  податків і зборів з фізичних осіб Садлівської М.І. та запрошених до діалогу платників єдиного внеску.  Корж Р.Д. звернув увагу, що  з січня поточного року зменшено ставку  єдиного внеску до 22%  від мінімальної заробітної плати, встановленої законом. З 1 травня 2016 року мінімальна зарплата становить – 1450 грн.  З 1 грудня її розмір зросте до 1600 грн. Тобто, мінімальний страховий внесок до грудня 2016 року буде – 319грн. за місяць (1450 грн х 0,22), а з 1 грудня – 352грн. (1600грн х 0,22). Сплата єдиного внеску проводиться не пізніше 20 числа наступного місяця.

Право на звільнення від сплати єдиного внеску за себе мають фізичні особи-підприємці єдиного податку за умови, що вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують, відповідно до закону, пенсію або соціальну допомогу.

Марія Садлівська зауважила, що  відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За 9-ть місяців поточного року несвоєчасно сплатили єдиний внесок 155 фізичних осіб-підприємців, з них тільки у вересні 3 фізичні осіби-підприємці. Застосовано штрафних санкцій на суму 35,6тис.грн. за несвоєчасну сплату єдиного внеску. Ще раз хочеться звернути увагу платникам, що у разі несвоєчасної сплати або сплати не в повному обсязі єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом (ч.11 ст. 9 Закону № 2464).

На суму недоїмки, крім штрафних санкцій нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення (ч.10 ст. 25 Закону № 2464). З метою упередження застосування штрафних санкцій  необхідно сплату єдиного внеску проводити не пізніше 20 числа.

 Також присутнім платникам нагадали, що з 1 липня поточного року для платників єдиного внеску розширено функціонал електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (cabinet.sfs.gov.ua). Так, платники мають можливість надіслати звіти щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за новими формами.

                                                                  Трускавецьке відділення Дрогобицької ОДПІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *