12 дітей учасників АТО із Трускавця оздоровились і дитячому таборі на Одещині

Шість хлопців та стільки ж дівчат з Трускавця, віком від восьми до шістнадцяти років, провели два незабутні тижні в м.Сергіївка Одеської області у дитячому оздоровчо-відпочинковому таборі «Green park Sergeevka».

Хоч найвиснажливішим з мандрівки діти називають дорогу, адже їм довелось подолати чималий шлях автобусами та потягами, та про водіїв і провідників згадують з гумором. А от про морські прогулянки на катері розповідають із задоволенням. Проживали трускавчани у  двоповерхових будівлях по чотири чоловіки у кімнаті, їхніми сусідами були діти із Закарпаття. «Ми дуже з ними подружились, вони веселі», – розповідає 11-річний Назар. Розмовляли у таборі переважно російською, проте юні трускавчани спілкувались виключно українською, що спонукало їхніх співрозмовників робити теж саме.

У таборі відмінно харчували: «Нас годували п’ять разів в день. Їжі було багато і все було дуже смачно», – згадує Оленка, 13 років. Супроводжувала групу працівник міського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Оксана Плитин: «Найбільше, що вразило – високий рівень безпеки. Діти були під постійним наглядом, жодної крадіжки, взаємодовіра».

Море відвідували вранці та ввечері. Дівчата трохи нарікали на вранішню прохолоду води, хлопці ж навпаки раділи їй. Обідню спеку діти пересиджували у номерах або у затінку від сосон, у яких розташовувався табір. По обіді були задіяні у квестах, майстер-класах, флешмобах. «У таборі була своя грошова одиниця «яскравики», у деяких конкурсах перемагав загін, який ввечері мав найбільше коштів. Одного дня ми були продавцями в магазині. Торгували печивом», –ділиться спогадами сором’злива Настуня, 10 років, «але ми пішли далі і відкрили салон краси: робили дівчатам зачіски, манікюр, малювали тату», – доповнює дівчинку її тезка-однорічка.

Загін трускавчан з символічно-патріотичну назву «Нафтуся» презентував та пропагував наш курорт: «Ми розповідали іншим дітям про Трускавець, про воду», – Арсен, 12 років. Вразили школярі і представленням команди для участі в квесті, у той час як більшість загонів обрали морську тематику, «Нафтуся» звернулась до теми миру в Україні. Наполегливість та винахідливість трускавчан допомогла їм здобути першість в змаганні.

В програмі табору мали місце флешмоби із зірками, відтак діти мали цікаві зустрічі з відомими людьми. Із розважальних заходів юним мандрівникам запам’ятались танці, групові ігри, відвідини моря та лиману. «Лиман мілкий, дорослим по коліно. Там грязі, запах – не дуже, ми не мазались. А море чисте, тільки медуз багато», – Оленка, 13 років.

У доробку трускавецьких школярів презентаційний виступ, перемога у змаганнях, відзняте тематичне відео, друк гзети та звання найдружнішого загону! 

Найкращі спогади у всіх різні. Назар каже, що це день від’їзду, всі веселились і обмінювались враженнями. Олена розповідає, що найцікавішим для неї було знімати фільм, бачити дельфінів. Настуні віддають перевагу конкурсам та екскурсії у Бєлгород-Дністровський, а Арсен не може визначитись, бо позитиву було насправді багато. Єдине у чому підлітки зійшлись так це те, що два тижні швидко закінчились.

Нагадаймо, кошти на оздоровлення дітей мобілізованих військовослужбовців були виділені з міського бюджету згідно з міською цільовою програмою оздоровлення дітей учасників АТО на загальну суму – 67 тис.грн. «Чи повториться ваш відпочинок наступного року залежить від оцінок у табелі та гарної поведінки», – жартуючи підсумувала пригоди начальник міського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Надія Онаць.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *