12 квітня – День працівників ракетно-космічної галузі України

Сьогодні, 12 квітня – День працівників ракетно-космічної галузі України.
Саме 12 квітня 1961 року космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі “Восток” з космодрому “Байконур” вперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин.
Це день початку епохи пілотованих космічних польотів і спільне свято, що з’єднує минуле, сьогодення і майбутнє людей Землі.

З огляду на значний внесок працівників ракетно-космічної галузі України в наукові дослідження, створення сучасної ракетно-космічної техніки і впровадження високих космічних технологій в народне господарство, Указом Президента України № 230 від 13 березня 1997 року в Україні оголошено свято, що відзначається щорічно 12 квітня – День працівників ракетно-космічної галузі України.

Україна увійшла до складу космічних держав світу завдяки сформованому науковому і виробничому потенціалу космічної галузі – у спадок від Радянського Союзу їй залишилася майже третина космічного промислового потенціалу, створюваного протягом 40-річної участі українських підприємств у всіх основних космічних проектах.

Для реалізації державної політики в космічній діяльності в лютому 1992 року було створено Національне космічне агентство України (НракерррКАУ). Головними завданнями НКАУ є: розробка концептуальних основ державної політики в галузі дослідження і використання космічного простору, забезпечення організації і розвитку космічної діяльності в Україні, сприяння підвищенню обороноздатності та національної безпеки держави, організація і розвиток співпраці України з іншими державами та міжнародними організаціями у космічній сфері.

12 квітня відзначається також за рішенням Міжнародної авіаційної федерації як Всесвітній день авіації і космонавтики.

Перший українець за національністю в космосі – Павло Романович Попович.

Одна з найяскравіших сторінок в розвитку космонавтики України перегорнута на очах усього світу на мисі Канаверел у 19 листопаді 1997 року: у складі екіпажу амери­канського космічного корабля “Ко­лумбія” здійснив політ український космонавт Леонід Каденюк.

Вітаємо всіх працівників ракетно-космічної галузі України!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *