Біля СЗШ №3 м. Трускавця буде затишний простір за грантові кошти

Команда СЗШ №3 м. Трускавця (директор Ігор Лецюк) стала одним з трьох переможців конкурсу на створення затишних просторів та продуктивних городів. Дизайн громадського простору біля школи стане можливий завдяки проєкту The Permaculture Way, у партнерстві Permakultur Danmark та за фінансової підтримки CISU – Civilsamfund i Udvikling. 

Із семи десятків поданих заявок в результаті копіткого аналізу обрано три найкращі. Приємно, що серед них – проєкт трускавецької третьої школи. Також переможцями стали містечко для переселенців похилого віку у с. Колонщина (Київська область) та будинок для сімей з людьми з інвалідністю у м. Черкаси.

Як зазначили в ГО «Пермакультура в Україні», при відборі найбільше зверталася увага на соціальне значення, включеність команди, необхідність або корисність саме пермакультурного дизайну безпосередньо на місці, а також зацікавлення і внутрішній відгук дизайнерів на той чи інший проєкт.

Слово «пермакультура» (від англ. permaculture — permanent agriculture — «Стале сільське господарство») означає такий підхід до проєктування систем ведення сільського господарства, який працює в гармонії з природними процесами з мінімальними витратами праці і без шкоди для довкілля. Він сформувався у другій половині XX століття через недовіру і спротив сучасним методам землеробства (активне застосування мінеральних добрив і пестицидів, обов’язкове орання землі і т. д.) зі сторони багатьох агрономів і біологів, а також фермерів-практиків з усього світу. Основа пермакультури — грамотне функціональне проектування (дизайн) компонентів, з яких будується конкретна стала система (город, присадибна ділянка, парк, екопоселення тощо). Грамотність такого дизайну визначається достатнім знанням про властивості і особливості кожної складової (плодові дерева, господарські будівлі, живоплоти, стави) та вмінням встановити зв’язки між ними таким чином, щоб підвищити ефективність їх обслуговування і, відповідно, зменшити зусилля на їх підтримку.

Оскільки територія біля СЗШ №3 м. Трускавця є найбільшою з-поміж усіх освітніх закладів у Трускавці, причому значну її частину складає власне зелена зона, то участь у згаданому конкурсі та виграш трускавецького проєкту дозволить перетворити простір біля школи у справжній райський куточок, який милуватиме око і буде приязним для довкілля. І це все буде реалізовано за залучені грантові кошти.

Перейти до вмісту