Продовжується співпраця в рамках міжнародної чотиристоронньої Угоди між курортним містом Трускавець, Старосамбірським районом, Сяноцьким повітом (Польща) та польським курортом Риманув-Здруй, яка була підписана 5 травня 2016 року. Модератором цього підписання тоді виступила ГО «Європейська інтеграція України», яка зараз активно працює над створенням туристично-економічного кластеру на зазначеному чотиристоронньому векторі. Приємно, що ця Угода має не тільки декларативний характер, а має вже практичні здобутки і напрацювання. Одним із таких здобутків став візит до України директорів польських шкіл Сяноцького повіту з Польщі на чолі з віце-старостою цього повіту Вацлавом Кравчиком, який забезпечував голова правління ГО «ЄІУ» Іван Цегенько.

    Спочатку делегація відвідала вище професійне училище №19 міста Дрогобича. Це один із найпотужніших і найкращих навчальних професійних закладів Львівщини, з яким ГО «ЄІУ» підписала договір про партнерство та співпрацю у вересні цього року. Директор училища Володимир Маринкевич ознайомив польських гостей з навчально-виробничою базою а учні закладу організували невеличкий концерт. Приємно що директор ВПУ №19 з Дрогобича  та директор подібної школи з Сянока Єльжебета Кокошка попередньо домовились про подальшу співпрацю та участь у спільних проектах.

     В подальшому гості переїхали до Трускавця де побували на виставім в дельфінарії «Оскар» після якої  директор Трускавецького туристично-інформаційного центру Олександр Боднар провів змістовну екскурсію оздоровницею. Гості з Польщі були приємно здивовані тими позитивними змінами, грандіозним будівництвом і реконструкцією доріг, тротуарів та деяких закладів які відбуваються в Трускавці. Цього ж дня відбулась зустріч з мером міста Андрієм Кульчинським, який розповів про подальші плани розвитку Трускавця а також попередньо домовився з віце-старостою Кравчиком про участь в конкретних транскордонних проектах.

   Наступного дня гості з Сяноцького повіту відвідали клініку відновного лікування професора Козявкіна, де ознайомились з унікальною методикою лікування і реабілітації дітей хворих на дитячий церебральний параліч. Ознайомлювали з клінікою та розповідали про методику лікування лікар Михайло Гордієвич та заступник директора Клініки Степан Гордієвич. Сказати що гості були вражені рівнем клініки і результатами лікування – це не сказати нічого! Як зауважив директор одного із закладів для неповносправних дітей з Сянока пан Роберт  статистика показує зростання кількості дітей із специфічними розумовими захворюваннями, церебральним паралічем та аутизмом в Польщі. Для поляків також є дуже актуальним питання лікування та адаптації таких дітей і приємно що такі унікальні та ефективні методики існують в безпосередній близькості від Сянока – в Трускавці.

     В подальшому гостей супроводжував виконуючий обов’язки начальника управління освіти міста Трускавця Орест Лобик який ознайомив польську делегацію з гімназією №2 та комплексом «Спортовець». Директори цих закладів та викладацький колектив в дружній та неформальній обстановці мали можливість поспілкуватись зі своїми колегами з Польщі. Обговорити спільні проблеми та поділитись досягненнями. Спілкування було дуже щирим та невимушеним.

   На завершення перебування в Трускавці гості з Польщі подякували меру міста Андрію Кульчинському за грандіозний прийом та змістовну програму а віце-староста Кравчик запросив в найближчий час делегацію освітян Трускавця відвідати з візитом місто Сянок.   

   По дорозі до Польщі делегація з Польщі на запрошення голови правління ГО «Європейська інтеграція України» заїхала до Старого Самбора, оглянула центр міста та почула розповідь про історію і сучасні зміни які відбуваються в цьому місті.

   Підводячи підсумки цього візиту хочеться відмітити дійсно непідробне захоплення Україною, Трускавцем, Старим Самбором зі сторони польських гостей. Всі вони відмітили позитивні зміни, які попри труднощі та війну  відбуваються в нашій країні. Особливо всі були зачаровані Трускавцем, тою грандіозною розбудовою яка триває в місті-курорті а також мером цього міста Андрієм Кульчинським з його доступністю, щирістю і відкритістю. Приємно також що цей візит має чітко визначені результати хоча б в тому плані що  є початком конкретної співпраці трускавецьких і сяноцьких освітян.

      

Залишити відповідь

Перейти до вмісту