У Трускавецькій міській раді відбувся брифінг міського голови Андрія Кульчинського щодо стану родовищ мінеральних вод та подальшого функціонування бювету  на території міста Трускавець. 

Як повідомив міський голова, протягом останніх двох днів ним проведено робочі зустрічі з директором Державної служби геології та надр України Сергієм Примушко та першим заступником Голови Державної служби геології та надр України Миколою Фощієм, які перебувають у Трускавці на науково-практичній конференції. За попередніми домовленостями (після завершення конференції) на консультації щодо отримання Трускавцем спеціального дозволу на користування надрами до Києва виїде робоча група фахівців у даній галузі та юристів. Пророблятимуться варіанти створення спільного/комунального підприємства без загроз втрати ліцензії та зупинки роботи бювету. Зокрема, експертами служби геології та надр України прораховуватиметься рентабельність обох форм господарювання з метою вибору кращого варіанту для громади.

Міський голова Трускавця Андрій Кульчинський вкотре підтвердив свою позицію щодо форми власності бюветів: «Наша позиція – комунальна власність, але нам треба розуміти чи місто потягне витрати на експлуатацію джерел. Наразі, ми ініціюємо рішення сесії (засідання 9 листопада), у якому йдеться про зупинку процедури введення платного входу до бювету мінеральних вод. Ми ж від міськради  звертаємось до Державної служби геології та надр України з приводу надання комунальному підприємству «Трускавецька міська гідрогеологічна режимна експлуатаційна станція» спеціального дозволу на промислову розробку родовищ, до всіх користувачів надр в м. Трускавці, щоб вони розглянули питання про передачу майна свердловин мінеральної води до комунального підприємства “Трускавецька міська гідрогеологічна режимна експлуатаційна станція” для отримання спеціального дозволу  на видобування надр, готуємо на затвердження міської програми “Гідрогеологічні дослідження та розвитку гідромінеральної бази курорту” та передбачити кошти на її фінансування у 2018році».

Окрім визначеної теми міський голова прокоментував питання провалля та безпеки ділянки дороги Т-1402 Дрогобич-Трускавець.

Заступник міського голови Олексій Балицький повідомив, що попередні заяви МНСників про безпечність ділянки дороги Т-1402 Дрогобич-Трускавець базувались на даних досліджень Інституту геофізики імені С. І. Субботіна НАН України за 2016 рік та на апаратних дослідженнях, які були проведені після 30 вересня 2017 року. Сьогодні ж першочерговим є питання обстеження дороги  Т-1402. За словами Олексія Балицького, до семи днів займе збір даних дослідження, два тиждні підуть на їх опрацювання. Окрім того вже розпочались та завершаться (орієнтовно до 20 листопада) роботи з будівництва нової лінії електропередач ЛЕП – 35 для того, щоб Трускавець мав три альтернативних джерела постачання електроенергії.

Проінформували журналістів і про заходи, які вживаються сьогодні у зоні обох проваль. Станом на 8 листопада 2017 року дослідженням зони провалля, яке сталось 30 вересня,  займаються 15 науковців Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Також вжито заходів на місці зсуву ґрунту, який стався 2 листопада, з метою повернути русло річки в бік с.Модричі, щоб вода не потрапляла у провалля та не розмивала підземні пустоти. Роботи проводили фахівці  2-го Спеціального центру швидкого реагування ДСНС та гірничо-рятувального загону Івано-Франківської служби ДСНС. Стало відомо, що про перелік заходів, які потрібно вжити першочергово та виділення коштів, необхідних для проектно-кошторисної документації  на побудову нової дороги та магістрального водопроводу на Дрогобич, на засіданні Кабінету Міністрів України голова ЛОДА Олег Синютка доповідатиме особисто.

На завершення брифінгу міський голова довів до відома представників преси інформацію про те, що у Трускавці проходить міжнародна науково-практична конференція «Надрокористування в Україні. Перспективи інвестування». У матеріалах до цієї конференції є доповідь к. геол.. н, доцента Львівського національного університету ім.Івана Франка Дяківа В.О «Динаміка водопритоків, розвитку техногенно-активізованого карсту та прогнозованого провалу 30 вересня 2017 року у зоні впливу рудника № 2 Стебницького ГПХ «Полімінерал». У своїй праці науковець наводить дослідження 2014 року, у яких є прогнозував обвали ґрунту над рудником №2. Згідно з цими дослідженнями провалля, яке утворилось у 2017 році,  – є передбачуваним, але не стане останнім. Проте, науковець наголошує на тому, що небезпеки для курорту Трускавець немає! На підставі попередніх досліджень, які замовляли власники готелю «Візит та громада с.Модрич, можна стверджувати, що для цих об’єктів небезпека  також відсутня.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту