Депутати Трускавецької міської ради підтримали проект «Бюджет громадських ініціатив». Відтепер мешканці можуть самі розпоряджатись частиною коштів міського бюджету та реалізовувати власні задуми: від встановлення ігрових майданчиків до ремонту дахів. Автором проекту рішення та розробником положення «Бюджету громадських ініціатив»,  є Олег Карпин, депутат від партії «Самопоміч», голова бюджетної комісії, який переконаний в актуальності та необхідності цього рішення.

«Бюджет громадських ініціатив – це реальна можливість влади налагодити співпрацю з населенням, підняти громадську активність і спрямувати бюджетні кошти на ті заходи, які дійсно впливають на життя людей, оскільки в багатьох погляд на проблеми кардинально відрізняється від того, що бачить влада. Суть механізму – конкурсний відбір, за участю всіх бажаючих, проектних пропозицій, які стосуються розвитку інфраструктури, благоустрою міста, підвищення комфорту проживання мешканців, з подальшою реалізацією відібраних проектів за рахунок міського бюджету», – розповідає Олег Карпин.

За словами голови бюджетної комісії, цьогорічний Бюджет громадських ініціатив складе 400 тисяч гривень – сума визначатиметься щорічно згідно з рішенням міської ради про міський бюджет на відповідний рік.  Після попередньої оцінки проектів Експертною комісією і виконавчими органами, заявки виносяться на відкрите громадське голосування за допомогою онлайн-системи та в пунктах голосування. Проекти-переможці будуть реалізовані міськими структурами за рахунок коштів місцевого бюджету.

Олег Карпин дякує усім хто долучився до роботи над проектом, зокрема: – Хочу подякувати Миколі Федоричаку, Начальнику управління фінансів, який активно долучився до розробки Положення про Бюджет участі  Трускавця, – та додає – тепер черга всіх небайдужих громадян нашого міста. Пишіть проекти, залучайте знайомих, сусідів, друзів – зробимо наше місто кращим.

Зазначимо, що в Україні ідея бюджету участі з’явилась у 2015 році в рамках українсько-польської співпраці. Першими містами, які реалізували практику суспільного бюджету, були Чернігів, Черкаси і Полтава. Сьогодні вже практично всі обласні центри, а також більше десятка міст обласного значення прийняли положення про Партиципаторний бюджет.

Положення Бюджету громадських ініціатив (проект рішення)

Залишити відповідь

Перейти до вмісту